Magyarország legnagyobb szélerőmű-fejlesztését nyerte el egy Tiborczhoz köthető cég

A Central European Opportunity Magántőkealap tulajdonában lévő cég, amely Tiborcz Istvánhoz köthető, és egy másik vállalkozás nyerte el Magyarország legnagyobb szélerőmű-fejlesztési lehetőségét.

A Telex információi szerint a Green Energy Investhor Zrt. 499 megawatt, míg az Euronergy Arrabona Kft. 196 megawatt kapacitást fejleszthet. A Green Energy Investhor Zrt. tulajdonosa 99,05 százalékban a Central European Opportunity Magántőkealap, 0,95 százalékban pedig Ritter Antal, aki a cég lakcímére van bejegyezve. A cég tavaly 341 millió forintos forgalom mellett 583 millió forint veszteséget termelt. Az Euronergy többségi tulajdonosa Szücs Ádám, aki ismert szélenergiás vállalkozóként van számon tartva. A két cég engedélye együtt meghaladja a 670 megawattot, a teljes engedély összesen 695 megawattról szól.

A magántőkealapok egyik jellemzője, hogy elrejthetik a befektetőiket, de az ismert, hogy az állam által is feltőkésített alapot az Equilor Alapkezelő kezeli. Tiborcz Istvánhoz kötődő Gránit Bank 2022-ben szerzett többségi tulajdonrészt az Equilor Befektetési Zrt.-ben, azonban az alapkezelő nem került a tulajdonába. Az Equilor Alapkezelő, a magántőkealap, az Equilor Befektetési Zrt. és a BDPST Zrt. mind ugyanarra a Pasaréti úti címre van bejegyezve.

A kormány korábban nem támogatta a szélerőműveket, de az Európai Unió felé vállalta, hogy 2030-ra legalább 1000 megawattig fejleszti a kínálatot. Egy márciusi kormányrendelet szerint azonban a szélerőműveknek csak egyetlen, 670 megawatt betáplálására alkalmas csatlakozási pontot adnának, amit a mostani projekt már le is fed.

A projekt fejlesztőivel kapcsolatosan a Green Energy Investhor Optenben megadott emailcíme nem működik, visszajöttek a levelek, az Electron Holding pedig egyelőre nem válaszolt a megkeresésekre.

Tiborcz István korábban az irodaházbiznisz után az állammal kötött egy sokmilliárdos üzletet, amikor az MVM Zöld Generáció Zrt. 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a Tatooine Solarpark Kft-ben, amelyben Tiborcz is felbukkant. A cég egy gigantikus naperőmű-fejlesztést hajtott végre Tiszapüspökin.

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból kiderült, hogy a gigantikus, összesen 696 megawatt kapacitású szélerőműpark Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében épül meg, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva. A Green Energy Investhor Zrt. 499 MW-os kapacitású projektet, míg az Euronergy Arrabona Kft. négy darab 49 megawattos kapacitású külön projekt segítségével összesen 196 megawatt kapacitást fejleszthet, mindkettő Vadosfán, 2030 végéig.

A REKK közelmúltbeli szakmai tanulmánya 4000 MW szeles kapacitás megépítését szorgalmazta Magyarországon 2030-ra, amely mellett számításaik szerint meg lehetne spórolni a három tervezett gázerőmű építési költségét is.