Robert Kalinák vezeti a szlovák kormány ülését

A szerdai kabinetülést Robert Kalinák védelmi miniszter és kormányfőhelyettes vezeti, aki Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet óta került kulcspozícióba. Kalinák, aki Fico egyik legfőbb és leghűségesebb bizalmasa, két éve még előzetes letartóztatásban ült bűnszervezet létrehozásának vádjával.

Robert Kalinák a Smer legnagyobb kormánypárt által delegált kormányfőhelyettes, és a miniszterelnök legközelebbi bizalmasai közé tartozik. A kormányfő elleni szerdai merénylet óta ő irányítja a kommunikációt, és ő a legfőbb esélyese annak, hogy átmenetileg pótolja a megsebesült miniszterelnököt a kormányüléseket levezetve.

Kalinákon kívül három másik helyettese is van Ficónak, a két kisebb koalíciós pártból. Denisa Saková, aki Kalinák mentoráltjának tekinthető, volt államtitkár a Kalinák-féle belügyminisztériumban, majd a Ján Kuciak tényfeltáró újságíró elleni 2018-as merénylet után váltotta Kalinákot a belügyminiszteri poszton.

A cseh hírügynökség szerint a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsa (SZKBT) sem határozott Fico hivatalos pótlásáról, és a rendkívüli állapot bevezetését sem tartották szükségesnek. Kalinák hangsúlyozta, hogy a kormány nem akar elindulni az emberi jogok korlátozásának útján, de ha kell, megfontolják a rendkívüli intézkedéseket.

Két éve még előzetes letartóztatásban volt Kalinák

Kalinákot 2022 áprilisában vették őrizetbe bűnszövetkezet létrehozásával kapcsolatban, de 2022 májusában kiengedték. A parlament nem adta ki Ficót a rendőrségnek, és az igazságügyi minisztérium elnézést kért a két politikustól az eljárásért, amit a legfőbb ügyészség már 2022 novemberében megszüntetett.

Botrányok sora

Kalinák botrányait lehetetlen felsorolni. A Basternák-ügyben előkerült Marián Kocner neve, akit később a Kuciak-féle újságírógyilkosság kapcsán emlegetett a szlovák közvélemény. A Paraméter szerint a botrány ugyanis arról szólt, hogy egy Kocner által építtetett komplexumban Basternák cége hét lakást vásárolt 12 millió euróért, majd az üzlet nyomán nagy összegű adót, mintegy kétmillió eurót írt le. A szóban forgó lakóparkban bérelt lakást egyébként Fico is.

Kalinák volt szlovák belügyminiszter vezényelte a 2006-ban Nyitrán megvert magyar diáklány, Malina Hedvig elleni kampányokat, ahol többek között beteges hazudozónak nevezte a diáklányt. Emellett 2017-ben gyanúba keveredett egy vietnámi üzletember emberrablásos ügyében, akit feltehetően Csehországon és Szlovákián át Moszkvába szállítottak, végül pedig Vietnámban életfogytiglanra ítélték.

Védelmi miniszterként is ravasznak bizonyult

Kalinák a 2023-ban megalakuló újabb Fico-kormányban már nem a belügyi, hanem a védelmi tárcát kapta meg. Őszi hivatalba lépése után a NATO főtitkárával közölte, hogy „nincs több katonai segítség Ukrajnának Szlovákia részéről”. Fico pontosította Kalinák álláspontját, mondván, állami fegyverszállításról nem lehet szó Ukrajnának, de szlovák magáncégek küldhetnek oda fegyvereket.