A Közel-Kelet feszültsége: Izraeli csapások a Hamász és Hezbollah vezetői ellen

A Közel-Keleten tovább nőtt a feszültség, miután Izrael célzott támadásokban likvidálta a Hamász és a Hezbollah magasrangú vezetőit. A palesztin és libanoni ellenállás számára ez óriási csapás, és a béketárgyalások reménye is szertefoszlott.

Bejrútban a nyári napsütés ellenére a levegő elektromossággal teli, az emberek idegesek és feszültek. A libanoni fővárosban szerdán, a hőségben Izrael egy dróncsapásban megölte Fuad Sukrt, a Hezbollah egyik rangidős katonai parancsnokát, a támadásban három civil is életét vesztette, köztük két gyermek.

Egy másik incidensben, Teheránban a Moszad meggyilkolta Iszmáíl Hanijét, a Hamász egykori de facto vezetőjét, aki 2017 óta Katarban bujkált. Haníje július 31-én halt meg, miután visszatért a szállására egy elnöki beiktatási ünnepségről. A New York Times nyomozása szerint izraeli ügynökök hónapokkal a látogatása előtt bombát telepítettek a szállására, amit távirányítóval aktiváltak.

Ciszjordániában egy izraeli légicsapásban öten meghaltak, köztük a Hamász egyik parancsnoka. A WAFA palesztin hírügynökség szerint az izraeli erők egy harcosokat szállító járművet támadtak meg Tulkarm város környékén. A négy másik áldozat kilétét nem közölték.

A két vezető meggyilkolása óta a Gázai övezetben és Ciszjordániában is fokozódott a feszültség, és a béketárgyalások előrehaladásának esélye minimálisra csökkent. A Közel-Keleten mindenki feszült, és a kérdés, hogy mi lesz most, egyre többször hangzik el.

Az amerikai hadsereg pénteken bejelentette, hogy további vadászgépeket és haditengerészeti hadihajókat telepít a Közel-Keletre, ami arra utal, hogy Washington készül arra, hogy Irán és regionális szövetségesei reagáljanak a Hamász-vezér meggyilkolására. A növekvő feszültségek miatt egyre több nagy légitársaság törölte a Tel-Avivba és Bejrútba irányuló járatait, köztük a Lufthansa, a Delta és az Air India.

Pénteken Franciaország felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Iránt és Ciprust, míg Lengyelország azt tanácsolta az állampolgárainak, hogy ne utazzanak Libanonba, Izraelbe és Iránba.