Karsai Dániel és az eutanázia kérdése

Az RTL Házon kívül műsorában Karsai Dániel, az eutanázia lehetőségéért küzdő alkotmányjogász, nehezen beszélve, de válaszolt a nézők kérdéseire. Karsai állapota romlik, de még nem érzi úgy, hogy élete puszta létezéssé degradálódott volna, és továbbra is küzd az életvégi döntés jogáért.

Karsai Dániel, aki gyógyíthatatlan ALS betegségben szenved, az RTL Házon kívül műsorában válaszolt a nézők kérdéseire. A műsorban csak igen-nem válaszokat adott, mivel nehezen tud beszélni. Elmondta, hogy csalódott volt, amikor a parlamentben senki sem szólította meg, és igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Fidesz jelenleg nem hagyja meghalni.

Karsai Dániel szerint még nem jött el az az idő, amikor az élete puszta létezéssé degradálódott volna, és bízik abban, hogy megéli a haláláról való döntés lehetőségét. Testvére, Karsai Péter az Emberi Jogok Európai Bíróságán indított pert említett, ahol az eutanázia lehetőségéért harcolnak, és arról beszélt, hogy ha Dániel nem érné meg a döntést, ő viszi tovább az ügyet. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát.

Ápolója, Márkovics Ákos arról számolt be, hogy Karsai Dániel már nem képes hosszabb időt moziban vagy színházban tölteni, mivel ez már túl megerőltető számára, és gyomorszondán keresztül kell táplálni. Az alkotmányjogásznál tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget, ami miatt az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, és ez idővel teljes bénuláshoz vezet.

Az eutanázia két formáját, az aktív és a passzív eutanáziát különböztetik meg. Az aktív eutanázia a halálba segítést jelenti, míg a passzív a meghalni hagyást. Jelenleg Magyarországon csak a passzív eutanázia engedélyezett, az aktív eutanázia minden formája tiltott. A passzív eutanázia gyakorlásának szigorú alaki feltételei vannak, amelyekről részletesen egy korábbi cikkben esett szó. Karsai Dániel azt tervezi, hogy az új államfőnek, Sulyok Tamásnak is beadja azt a kegyelmi kérvényt, amit Novák Katalinnak is elküldött, amelyben azoknak kért kegyelmet, akik gyógyíthatatlan betegek méltóságteljes halálában segédkeznek. Az IDEA Intézet novemberi felmérése szerint a magyar felnőttek többsége a passzív mellett az aktív eutanáziára is lehetőséget adna. Karsai ügyében Strasbourgban még nem született döntés.

Novák Katalin korábbi államfővel folytatott beszélgetése során Karsai "abszolút nyitott hozzáállással" találkozott, és a kegyelmi javaslatát úgy foglalta össze, hogy a köztársasági elnök előre vállalja fel, hogy gyógyíthatatlan betegek esetében kegyelmet ad az öngyilkosságukban közreműködőknek. A javaslat szerint ez a családtagokra, barátokra, egészségügyi személyzetre is vonatkozna, és egy bizottság segíthetné az elnök munkáját, amelynek tagja lenne orvos, pszichiáter és büntetőjogász. A HVG olvasói Karsai Dánielt a 2023-as év emberének választották.