Kiemelt jelentőségű régészeti leletre bukkantak Visegrádon

A Visegrádi Királyi Palota melletti XV. századi ferences kolostor területén végzett próbaásatások során a régészek váratlanul gazdag és fontos leletre leltek. Az ásatást a Mátyás Király Múzeum és a Nemzeti Régészeti Intézet munkatársai végzik, a Várkapitányság megbízásából.

Visegrád neve hallatán sokaknak a Fellegvár ugrik be, de a városban található egy másik történelmi kincs is, a Visegrádi Királyi Palota, amely olyan híres uralkodók székhelye volt, mint Mátyás király vagy Zsigmond király. A palota a gótika romantikáját hordozza, és számos értékes műtárgyat őriz, mint például a vörös márványból készült Oroszlános- és Herkules-kút.

A Mátyás Király Múzeum régészei a „Visegrád Reneszánsza” fejlesztési projekt keretében kezdték meg az ásatásokat, melynek célja a visegrádi királyi központ helyreállítása 2035-re. Az ásatások során a kolostorhoz tartozó templom szentélyének boltozatát alkotó, épen maradt kőfaragványokra bukkantak, amelyek lehetővé teszik egy későgótikus hálóboltozat rekonstrukcióját. Ez a felfedezés különösen jelentős, mivel a török háborúk következtében Magyarországon kevés középkori gótikus épület maradt fenn.

A leletek digitalizálását és a hálóboltozat rekonstrukcióját a 4iG Mensor3D munkatársai végzik, a legmodernebb szkennerek segítségével. Ennek köszönhetően a látogatók számára is megmutatható lesz, milyen lehetett a gyönyörű későgótikus templom, amelyet Beatrix királyné is látogathatott.

Az ásatások tovább folytatódnak, a régészek reményei szerint további jelentős leletekre bukkanhatnak. A tervek között szerepel a templom melletti temető feltárása is, ahol feltehetően a királyi udvar tagjai nyugszanak.

Az ásatás vezetője, Buzás Gergely és a rekonstrukciós munkákat segítő technológiákért felelős Fehér András nyilatkozott a lelet jelentőségéről és a jövőbeli tervekről.