Európai Parlament választásra buzdít a Szabadság téren

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság kampányának keretében az Európa-napon a Szabadság téren rendezvényt tartottak, amelyen futóversenyt is szerveztek, és több civil szervezet is részt vett. Az eseményen Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter, Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, valamint Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője is felszólalt.

Az ünnepségen Bóka János kiemelte, hogy Magyarország július elsejével veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait, és ígéretet tett a zökkenőmentes átmenetre és a lojális együttműködésre a tagállamokkal és az intézményekkel. Dicséretet mondott azoknak, akik a szimbolikus 20 kilométeres távot teljesítették az eseményen.

A magyar kormány korábbi bírálatai ellenére, amelyek szerint a soros elnökségét el kellene halasztani, Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a magyar elnökség alatt közvetítő és megoldó szerepet fognak betölteni.

Bóka János a közelmúltban az Európai Uniót éles szavakkal kritizálta, mondván, hogy az elmúlt öt év kudarcos volt, mert a brüsszeli intézmények politikai szerepet töltöttek be. Az Eurázsia Magazinnak adott interjúban az EU lemaradásáról is beszélt. Az Európa-napi rendezvényen azonban hangsúlyozta, hogy az EU történetének talán legnagyobb kihívásaival szembesül, és minden választópolgárnak van szava abban, hogy ezekre milyen válaszokat adjon az EU.

Orbán Viktor a kínai köztévének adott nyilatkozatában kifejtette, hogy az EU soros elnöksége alatt az ő feladata a Kína és az Európai Unió közötti kereskedelmi kapcsolatok javítása lesz, és ellenezni fogja azokat a próbálkozásokat, amelyek ezeket a kapcsolatokat korlátozni próbálják.

Zupkó Gábor a megnyitón beszélt arról, hogy az EU-tagság milyen pozitív változásokat hozott Magyarországnak, többek között a szabadság, az életszínvonal növekedését, valamint a közösségek és önkormányzatok támogatását említette. Kifejtette, hogy az uniós csatlakozással az Európai Unió és Magyarország is erősebb lett, a csatlakozás változást hozott egyéni és közösségi szinten is, a magyarok szabadabban utazhatnak, tanulhatnak és vállalhatnak munkát Európa-szerte; az EU-tagság hozzájárult az életszínvonal emelkedéséhez.

Lővei Andrea arról beszélt, hogy a szüleink és nagyszüleink munkájával épült demokráciának hála közösen formálhatjuk a jövőnket, így ő is választási részvételre buzdított.

Az Eurobarométer felmérése szerint a magyarok 77 százaléka szerint az ország számára előnyös az uniós tagság, bár az EU-ról alkotott képük változatos. Az EP-választásokon a válaszadók 60 százaléka tervez részt venni, ami magasabb, mint a 2019-es részvételi arány.

A rendezvényen a futóverseny mellett a sátraknál is nagy volt a forgalom, ahol a Migration Aid, a Belügyminisztérium és a Helsinki Bizottság standjai is helyet kaptak. A vendéglátóhelyek forgalma azonban gyérebb volt, ami részben a magas áraknak köszönhető, például egy sajtos-tejfölös lángos 2000, egy gyros 2800, három darab taco 4990 forintba került. A „20 év – 20 km – EU-s futás” nevet viselő akadálymentes futóversenyen 1548 egyéni futó és 650 két- illetve háromfős váltócsapat teljesítette a távot, és olyan híres sportolók is rajthoz álltak, mint Kiss Gergely vízilabdázó, Storcz Botond kajakos és Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó. A futóverseny útvonalán a résztvevők húsz kiemelt uniós fejlesztéssel is megismerkedhettek, mint például a szegedi lézeres kutatóközpont, a komplex egészségügyi szűrőprogramok lebonyolítása Nógrád vármegyében vagy az M3-as metró felújítása Budapesten.

Az Európa-nap idei központi témája Magyarország uniós tagságának 20. évfordulója volt, amelynek a második felét Orbán Viktor kormánya – legalábbis a kommunikáció szintjén – háborúban töltötte Brüsszellel. A felszólalók azonban a konfliktusok helyett inkább az uniós tagság előnyeire és a közelgő választások fontosságára koncentráltak.