Trumpot kifütyülték abortuszügyi megjegyzései miatt, de ígéretet tett a keresztényeknek

Donald Trumpot, a Republikánus Párt elnökjelöltjeként az elnöki székbe való visszatérésre készülő politikust, saját hívei fütyülték ki Floridában, amikor kijelentette, hogy az abortuszra lehetőséget kell adni életveszély, nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén.

A volt elnök egy konzervatív, keresztény rendezvényen szólalt fel, ahol Ronald Reaganhoz hasonlóan kifejtette, hogy az abortusz engedélyezhető, ha az anya élete forog kockán, vagy ha nemi erőszak, illetve vérfertőzés történt. Ezt a BBC és a CNN tudósítása is megerősítette. Azonban Trump szavait nem taps, hanem füttykoncert követte, ami azt mutatja, hogy többeknek nem tetszett a volt elnök álláspontja. Trump a füttyszóra reagálva azt üzente a legradikálisabb szavazóinak, hogy „fontos a szívünk szerint cselekedni, de a választást is meg kell nyerni.”

Trump kiállt a Legfelsőbb Bíróság döntése mellett is, amely eltörölte az abortusz alkotmányos védelmét, és minden egyes állam hatáskörébe helyezte vissza az abortusszal kapcsolatos szabályozást. Ennek nyomán a radikálisabb republikánus vezetésű államok szigorúbb szabályozást vezettek be az abortusszal kapcsolatban. Trump korábban már jelezte, hogy nem helyezné vissza szövetségi szintre az abortusz szabályozását, és nem vonná el ezt a hatáskört az államoktól.

A floridai West Palm Beachen tartott kampányrendezvényén Trump szokatlan ígérettel állt elő a radikális keresztények előtt. Azt mondta, ha most megnyeri a választást, a keresztényeknek soha többé nem lesz szükségük arra, hogy szavazzanak. „Csak most az egyszer. Aztán nem kell szavaznotok többé. Újabb négy év. Tudjátok mit? Mindent rendbet teszünk és nem kell többé szavaznotok, gyönyörű keresztényeim, Szeretlek benneteket keresztények” – idézte az elnököt a Rolling Stone. Trump azt is ígérte, hogy győzelme esetén olyan legfelsőbb bírót választ a testületbe, aki garantálja a vallási szabadság fennmaradását.

Trump előző elnöki ciklusában tett jelölései révén a Legfelsőbb Bíróság többségét már így is olyanok alkotják, akik Trump nézeteit vallják. Egy újabb jelölés ezt a többséget biztosítaná be hosszú évekre. Korábban azt is mondta, hogy egy napra szeretne diktátor lenni, hogy falat építsen és az ásványi anyagok intenzívebb kitermelését valósítsa meg, akár a környezetvédelem rovására. „Tudja miért? Mert falat akarok építeni és fúrni, fúrni, fúrni” – közölte egy tavalyi ifjúsági keresztény gyűlésen.