Orbán Viktor tusványosi beszédére reagálnak a pártok

Az ellenzéki pártok sorra adják ki állásfoglalásaikat Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédét követően, melyben új világrendről és nemzeti stratégiáról beszélt.

A Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője, Kálmán Olga szerint a miniszterelnök beszéde nem képes eltakarni Magyarország stratégiai meggyengülését, amit Orbán Viktor politikai ámokfutásának következményeként írnak le. A DK álláspontja szerint a miniszterelnök háborús vakon és oroszoknak való kiszolgáltatottságban szenved, és csak szörnyű politikai szövetségeseinek érdekeit képes látni. A párt szerint Orbán Viktor politikája nem építi, hanem elveszíti Magyarországot, és a közös védelem hiányában a magyar embereket veszélyezteti.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője, Molnár Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök beszéde nem érintette a kormány gazdaságpolitikájának hibáit, mint például az egymilliárd eurós kínai hitelfelvételt és az elvesztett EU-s pénzeket. Az MSZP szerint a magyar állam jelenleg többet költ az államadósságra, mint az egészségügyre, és az EU-ban a legtöbbet költi államadósságra GDP-arányosan.

A Momentum Mozgalom rövid közleményében Orbán beszédét Trump-centrikusnak nevezte, és felvetette, hogy a beszéd inkább az amerikai elnökválasztási kampányba illene bele. A párt szerint a beszédnek a klimatizált kórházakról és a működő MÁV-ról kellett volna szólnia.

Az ellenzéki pártok aggodalmukat fejezték ki, hogy a miniszterelnök beszéde talán Magyarország Európai Unióból való kilépésének előkészítését célozta.

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő, a Facebook oldalán kritizálta Orbán Viktor utazási szokásait, kiemelve, hogy a miniszterelnök magángéppel utazott Tusványosra. Hadházy szerint a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó Airbus először Kecskemétről Budapestre, majd onnan Brassóba, végül Bukarestbe repült, ahol Orbán a román miniszterelnökkel találkozott, végül onnan a marosvásárhelyi reptérre repült át. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy amikor a kormány arról beszél, hogy nincs pénz például kórházi klímákra, akkor érdemes emlékezni, hogy a miniszterelnök kényelmesen utazgat.

Jakab Péter, a Nép Pártján elnöke, a Fideszt vírusként említve azt mondta, hogy "karanténba kell zárni" a pártot. Jakab szerint Orbán beszéde agresszív törpékről szólt, akik nem képviselik a népet, és hanyatló Nyugatról, valamint erősödő Keletről, ami szerinte nekünk nem rossz, sőt, új lehetőség. Jakab úgy véli, ez új lehetőség a lopásra, a megfélemlítésre, a választási csalásra, a nemzeti oligarchák építésére, akiket Orbán csak nemzeti bajnokoknak nevezett.

A Tisza Párt közleményében kritizálta Orbán Viktor "slimfitezését", amely a beszédük szerint a magyar emberek problémáiról és a hazánkban tapasztalható igazságtalanságokról kellett volna szólnia. A párt szerint a miniszterelnök haverja 30 milliárdos yachton ringatózik, miközben gyerekműtétek maradnak el forráshiány miatt, és a szétvert oktatásról, a hárommillió létminimum alatt élő honfitársról, a külföldre menekült százezrekről nem esik szó. A Tisza Párt szerint a miniszterelnök demográfiai fenntarthatóságról álmodozik, miközben a téves politikájuknak köszönhetően soha nem született ilyen kevés magyar gyermek, és a magyar adósság csúcson van.

Magyar Péter, a cikk írásáig nem reagált az Orbán-beszédre, ő szombaton több párttársával a Balatont evezte át.