Baki a párizsi olimpia nyitóünnepségén

A párizsi olimpia szervezői bocsánatot kértek, miután a nyitóünnepségen több hibát is elkövettek, többek között tévesen Észak-Koreaként mutatták be a Dél-Koreai csapatot, és fejjel lefelé vonták fel az olimpiai lobogót.

A péntek esti ceremónián a Szajnán megjelenő dél-koreai delegáció hajóját a helyi műsorközlő angolul és franciául is a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságként, vagyis Észak-Korea hivatalos nevén említette. A hibát azonnal észlelték, hiszen Észak-Korea behajózásakor már a megfelelő országnevet használták, és a feliratozás során sem keveredett össze a két ország.

A dél-koreai sportminisztérium határozottan reagált az esetre, és bejelentette, hogy „határozott panaszt kíván tenni Franciaországnál kormányzati szinten”. Csang Miran, a sportminisztérium második sportminiszter-helyettese és 2008-as olimpiai bajnok súlyemelő, találkozót követelt Thomas Bach-tól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökétől. Jang Mi-ran miniszterhelyettes szintén négyszemközti találkozót kért a NOB elnökétől.

A NOB hivatalos koreai nyelvű X-fiókján keresztül nyilvánosan kért bocsánatot a történtekért. A közleményben hangsúlyozták, hogy sajnálják a történteket és bocsánatot kérnek a dél-koreai küldöttség tagjaitól.

A nyitóünnepségen azonban nem csak ez a diplomáciai feszültséget okozó hiba történt. Az olimpiai zászlót is fordítva vonták fel, így a kontinenseket szimbolizáló, egymásba fonódó öt karika felső három karikája alulra került. Az ötkarikás zászlót még az újkori olimpiák atyja, Pierre de Coubertin báró tervezte meg, és először 1920-ban az olimpián vonták fel.

Dél- és Észak-Korea a 1950-1953-as koreai háború óta két külön államként létezik, és a mai napig nem kötöttek békét egymással. A két országot egy demilitarizált zóna választja el. A párizsi olimpiára a dél-koreaiak 143, az észak-koreaiak pedig 16 sportolót küldtek.