Párizsi Olimpiai Játékok megnyitója és a Szajna vízminősége

Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo a Szajnában úszva demonstrálta a folyó vízminőségét, miközben a város az Olimpiai Játékokat ünnepelte.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere, a Szajnában úszott, hogy demonstrálja a folyó tisztaságát. A vízben végzett napi mérések az E. coli baktérium szintjét vizsgálják, amely magas szintje veszélyes lehet az úszókra. Hidalgo úszása során 985 npp/100 ml E. coli-t mértek, ami meghaladja az egészségügyi határértéket. A Szajna vízminősége azonban az elmúlt hónapokban javult, köszönhetően a végrehajtott változtatásoknak.

A Párizsi Olimpiai Játékok grandiózus megnyitóján számos híresség vett részt, köztük Céline Dion, Lady Gaga, valamint a híres francia labdarúgó, Zidane is megjelent. Az eseményről készült fényképeket a galériában tekinthetik meg az érdeklődők. Zac Efron, a High School Musical és a Baywatch sztárja is Párizsban tartózkodik, és Instagram-történetében megosztotta, hogy a romantikus városban mivel üti el az idejét, ami arra utal, hogy ő is részt vehetett a megnyitón vagy a játékok egyéb eseményein.

A magyar férfi kézilabda-válogatott már megkezdte szereplését az Olimpián, az első mérkőzést Egyiptom ellen játszották Párizsban. A meccsről élőben számolt be a HVG, így a rajongók követhették az eseményeket. Zac Efron a megnyitó és a játékok mellett a párizsi nevezetességeket is felkeresi, így a sztár nem unatkozik a városban. A magyar női vízilabda-válogatott kétgólos vereséggel kezdte a párizsi olimpia női vízilabdatornáját, a hollandok 10-8-ra nyerték az A csoport nyitómeccsét szombat délután. A Hollandia elleni mérkőzést percről percre követhették a HVG-n.

Szilágyi Áron, a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, meglepetésre az első fordulóban kiesett, és elmondása szerint úgy érezte, mintha ő lenne az újonc, és ellenfele a tapasztalt olimpikon. A versenyző szerint taktikailag és technikailag is alulmaradt, és bár voltak jó pillanatai, nem sikerült fordítania az asszón. Szilágyi azt mondta, hogy alapvetően nagyon jó érzésekkel jött ki a csarnokba, de nem gondolta volna, hogy ennyire megverik, vagy hogy ennyire nem lesz fogalma, mit kell csinálnia. A 34 éves magyar vívó egyéniben a 2008-as, pekingi olimpia óta először szenvedett vereséget olimpián.

A megnyitó után Beyonce egy videóklipben köszöntötte az amerikai olimpikonokat, amelyben cowgirl kalapban jelent meg, és a sportolók képességeit kiemelve, táncra is perdült velük a zenére. Az énekesnő üzenetében Amerika, a remények és álmok szupersztárjait méltatta, akik az Egyesült Államokat képviselik a játékokon.