Trump szoros előnnyel Harris előtt, de kijelentései vitát váltottak ki

A Wall Street Journal közvélemény-kutatása szerint Donald Trump volt amerikai elnök két százalékponttal népszerűbb Kamala Harris jelenlegi alelnöknél.

A felmérés eredményei alapján Trump 49 százalékos támogatottságot élvez a regisztrált szavazók körében, míg Harris alelnök 47 százalékon áll. A kutatást július 23. és 25. között végezték, ezer fő megkérdezésével.

Ez a kis különbség azt jelenti, hogy Harris lemaradása kisebb, mint amit Joe Biden jelenlegi elnök esetében mértek július elején, aki akkor hat százalékponttal maradt el Trump mögött.

A New York Times által közzétett másik felmérés szerint Trump előnye még szűkebb, mindössze egy százalékpontos, 48-47 arányban.

Mindkét jelöltnek nagy esélye van arra, hogy megszerezzék pártjuk támogatását az augusztusi konvenciókon, ahol hivatalosan is elnökjelöltté válhatnak.

Donald Trump azonban nemrégiben vitatott kijelentéseket tett egy West Palm Beach-i gyűlésen, amit a szélsőjobbos Turning Point Action szervezett. A volt elnök arra buzdította a keresztényeket, hogy szavazzanak rá novemberben, mert ha őt választják, többet nem kell majd elmenniük szavazni.

Keresztények, menjetek szavazni. Csak most menjetek el, többet nem kell majd csinálnotok!

– mondta Trump, majd hozzátette, hogy nem ő maga keresztény, de szereti a keresztényeket és azt ígérte, hogy ha őt választják, négy év múlva már nem kell újra szavazniuk.

Ezek a megjegyzések azonnal kritikát váltottak ki, és többen aggódtak amiatt, hogy Trump a demokrácia véget vetésére és egy keresztény nemzet felállítására utalhat.

Kamala Harris kampánya közben rekordot döntött egy Zoom-kampányeseményen, amelyre összesen 160 ezer ember jelentkezett be, ezzel az eddigi legnagyobb Zoom-hívás négyszeresét érték el. Az eseményt kifejezetten fehér nőknek szervezte a Harris-kampány.