Botrány Francis Ford Coppola körül

A híres rendező, Francis Ford Coppola azzal vádolják, hogy illetlenül viselkedett a Megalopolis című film forgatásán, ahol női statisztákat próbált megcsókolni. A felvételek a film gyártása közben készültek, amelynek főszerepeit Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Dustin Hoffman, Jon Voight és Laurence Fishburne alakítják. A film az idei cannes-i filmfesztiválon debütált, ahol átlagosnak tartották a produkciót.

A 84 éves Oscar-díjas rendezőről videók kerültek napvilágra, amelyeken látható, hogy a forgatáson női statisztákat próbál megcsókolni. A felvételeket a stáb egyik tagja készítette még tavaly. A The Guardian szerint Coppola "régimódi" módon viselkedett egyes nőkkel, előbb az ölébe húzta, majd meg is csókolta őket. A Variety információi szerint a rendező egy mikrofonon keresztül azt mondta: "bocsánat, ha odamegyek hozzád és megcsókollak. Csak tudd, hogy ez kizárólag az én örömömre szolgál".

A filmkészítő stílusáról vegyesek a vélemények. Egy forrás szerint szokatlan a viselkedése, és még soha nem látott hasonlót a forgatáson. Egy másik forrás hozzátette, hogy mivel Coppola finanszírozta a filmet, nem volt HR-osztály, amely kordában tartotta volna a dolgokat. A film vezető producere, Darren Demetre szerint Coppola így akart inspirálni és klubhangulatot teremteni. Az első rendezőasszisztens, Mariela Comitini a munkakörnyezetet "vibráló, professzionális és pozitívnak" írta le.

Coppola a The New York Times-nak nyilatkozva azt mondta: "anyám azt mondta nekem, hogy ha közeledsz egy nő felé, az azt jelenti, hogy nem tiszteled őt, és azok a lányok, akikbe belezúgtam, biztosan nem tiszteltem őket. Nem vagyok tapintatos, túl félénk vagyok". A Variety több rövid videót is megszerzett, amelyeken látszik, hogy a rendező átsétál egy táncparketten, majd ölelgeti és arconcsókolja a táncoló nőket. A rendező sajtósa a lap megkeresésére csak annyit válaszolt, hogy a hírt már májusban megírták, és Francis nagyon várja a film őszi bemutatóját.

Szemtanúk szerint a stáb tagjai magukat kényelmetlenül érezve néztek egymásra, de senki nem szólt rá a rendezőre, akinek teljhatalma volt a forgatáson. A szórakozóhelyen felvett jelenet közben a Variety forrásai szerint a rendező felvétel közben is többször besétált a jelenetbe, hogy megöleljen vagy puszilgasson nőket, ezzel akár magát a jelenetet is tönkre téve. Más források szerint azonban a stábtagok kényelmetlenül érezték magukat, néztek egymásra a puszilgatós jelenet közben, de senki nem tiltakozott nyilvánosan ellene.

A Megalopolis magyarországi bemutatója szeptember 26-án lesz a mozikban.