Pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál és a WTC-tornyok összeomlásának új videója

Huszadik alkalommal kerül megrendezésre a pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál, ahol a szerzetesek különleges programokkal lépnek ki a komfortzónájukból, és egy eddig nem látott videó is napvilágot látott a World Trade Center tornyainak összeomlásáról.

A pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál igazgatója, Dejcsics Konrád atya az Index kulturális rovatának podcastjában beszélt az idei rendezvény különlegességeiről. Elmondta, hogy a monostor Szent István rendeléséből létezik, és a szerzetesek minden nap imádkoznak Magyarországért, ami számukra nem csak az imádság, hanem a közösség és a honfitársak iránti elkötelezettség kifejezése is.

A fesztivál során a látogatók a természettel, a csenddel és magas szintű kulturális tapasztalatokkal találkozhatnak, miközben a szerzetesek számára is lehetőség nyílik a megszokott napi rutinból való kilépésre. Az idei esemény, melyet 2024. augusztus 23-25. között rendeznek meg, az ünnep jegyében zajlik, hiszen a Szent Márton-bazilika középkori felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját ünneplik.

A zenei programok művészeti vezetője Keller András, az irodalmi szekcióért Bazsányi Sándor felel, és az esemény házigazdája Mácsai Pál lesz. Keller András Mozartot és a nemrég elhunyt Eötvös Pétert állítja párhuzamba, míg az irodalmi szekcióban Röhrig Géza, Kossuth-díjas színész veszi át a főszerepet.

Az Arcus Temporum fesztiválon a zene, képzőművészet, irodalom és spiritualitás mellett a gasztronómia is fontos szerepet kap. A monostor protokollkonyhája által készített fesztivál ebéden a fellépők és a közönség együtt ebédelhetnek, és a vendégek az apátság pincészetében is részt vehetnek egy körbevezetésen.

Egy másik, teljesen eltérő témában, egy eddig nem látott videófelvétel került közzétételre a Youtube-on, amely a 2001. szeptember 11-i tragikus eseményeket, a World Trade Center tornyainak összeomlását mutatja be. A felvételt a New York-i 64. utcában álló Saint Marks Place egyik toronyházának tetejéről készítették, és a videó Kei Sugimoto által került feltöltésre, aki történészi célokra ajánlja fel használatát. A felvételek a második gép becsapódása utáni eseményeket mutatják, és Sugimoto a felvételeket egy Sony DCR-VX2000 videókamerával készítette, amelyhez egy telekonvertert használt, így biztosítva a jó rálátást az épületekre. A felvételt szoftveresen fel is skálázta 4K 60p-re, és három változatban is közzétette, a hatperces felskálázott mellett később annak eredetijét és a vágatlan, majdnem egy óra hosszú anyagot is megosztotta. A videó leírásában azt írja, hogy azt „kizárólag történelmi archiválási célra” töltötte fel, és a kommentek között azt is elmondta, hogy miért pont most osztotta meg a felvételeket: „Nagytakarítást tartottam, és az egyik szekrényben találtam egy doboznyi Hi-8, Digital-8 és DV kazettát. Megpróbáltam lejátszani őket de nagyjából minden harmadik megsérült, valószínűleg az hosszú idő alatt demagnetizálódtak, így elvesztek róluk a rögzített anyagok. Miután megtudtam, hogy a videókazetták még ideális körülmények között tárolva is hajlamosak erre, nekiálltam digitalizálni az összeset, ezért került fel most a videó”.