Kaliforniai és oregoni erdőtüzek

Kalifornia északi részén irányíthatatlanná vált az állam legnagyobb erdőtüze, amely már több mint 164 ezer hektárnyi területet égetett el, 34 épületet megsemmisített és további 4200 épületet fenyeget. A tűzvész miatt három északi megyében szükségállapotot hirdettek, és ezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat. Egy 42 éves férfit letartóztattak, aki gyaníthatóan gyújtogatás miatt okozta a tüzet. Butte városát, ahol 2018-ban a Camp Fire 80 embert ölt meg, evakuálni kellett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vörös figyelmeztetést adott ki a tűz további terjedése miatt. Kaliforniában a lángok péntek estére 240 000 hektárnyi területet érintettek, és csak 3%-át sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak péntek reggelre. A tűzvész következtében két ember megsérült, és 134 épület rongálódott meg. Egy tűzoltó repülőgép lezuhant, a pilóta életét vesztette.

Oregon államban is súlyos helyzet alakult ki, ahol közel 300 hektárnyi területet érintett egy villámcsapás okozta tűz, és az államban összesen 124 tűz pusztít, több mint 1 millió hektárnyi területet érintve. Itt három ember sérült meg, és otthonok semmisültek meg. Az éghajlati tudósok szerint az erdőtüzek egyre gyakoribbá válását a klímaváltozás okozza, amelyet a rekord hőmérséklet és a hosszan tartó száraz időjárás súlyosbít az Egyesült Államok nyugati államaiban.