Lengyelország Európa új vezetője lehet

Lengyelország lehet Európa új vezetője, legalábbis az Amerikai Egyesült Államok ezt szeretné elérni, miközben az európai politika összeomlott és a kontinens feladta saját érdekeinek védelmét. Az orosz gazdaság életképessége kiemelkedő, a szankciók és a SWIFT-rendszerből való kizárás ellenére is, mivel Oroszország a Krím elfoglalása utáni szankciókból levonta a következtetéseket és olyan banki fejlesztéseket hozott létre, amelyek után nem omlik össze a pénzügyi rendszerük. A mezőgazdaságuk korszerűsítésével ma már a világ egyik legnagyobb élelmiszer-exportőreivé váltak.

Az európai politika összeomlása és az Északi Áramlat felrobbantásának szó nélküli elfogadása az amerikai érdekek vak követését jelzi. A hatalmi tengely eltolódott a Párizs-Berlin tengelyről egy új irányba, amely London, Varsó, Kijev, a balti államok és a skandináv országok között húzódik.

Lengyelország hadi kiadásainak öt százalékát fordítja a GDP-nek, és Európa második legnagyobb hadseregével rendelkezik, ami az amerikai érdekeknek megfelelően, Oroszország meggyengítésére és Németország túlfejlődésére irányul. Orbán Viktor szerint a lengyelek a legszemforgatóbb politikát folytatják Európában, mivel bírálják Magyarországot, miközben ők is vásárolják az orosz olajat.

Orbán Viktor a tusványosi beszédében három nagy témát érintett: a háború és értelmezése, a háború utáni időszak, valamint Magyarország jövőbeli szerepe. A háború feltárta a valós európai hatalmi viszonyokat, és két választási lehetőséget kínált Európának: maradni a "látszat világában" vagy leereszkedni a valóságba. Az Egyesült Államok Kínát nevezte meg legnagyobb ellenfelének, de mégis Oroszország ellen vív proxyháborút, ami két nagyhatalmat terel egy táborba. Ukrajna ellenállóképessége minden várakozást meghaladta, és az ukrán nép a nyugathoz tartozás érzésében talált új perspektívát.

Orbán Viktor szerint a Nyugat gyengesége a világ jelenlegi legnagyobb problémája, és Oroszország hiperracionális vezetése érthető és kiszámítható a nyugati politikával szemben. A magyar miniszterelnök szerint a nyugati politika megértése a háború fényében az igazi feladat, mivel Magyarország nemzetállami alapon áll, míg Európa ezt elutasítja.

Orbán Viktor kritikája szerint Lengyelország az amerikai érdekek vak követője, és az amerikaiak Lengyelországot akarják megtenni Európa amerikai központjává. A kormányfő szerint a lengyelek a legszemforgatóbb politikát csinálják egész Európában, miközben az amerikaiak Lengyelországot akarják megtenni Európa amerikai központjává, ezzel együtt pedig Brüsszelben visszatért a három T, és Magyarország a tiltott kategóriába tartozik.

A miniszterelnök szerint a világ változását úgy mérhetjük fel a legjobban, ha felidézzük, hogy 20 évvel ezelőtt, amikor az Egyesült Államok megtámadta Irakot, és csatlakozásra szólította fel az európai országokat, akkor Vlagyimir Putyinnal tartottak az európai vezetők sajtótájékoztatót a háború ellen. Orbán Viktor szerint ideje, hogy Európa önálló politikát folytasson.

Orbán Viktor szerint ha megpróbáljuk megérteni az európai gondolkodást, akkor az 1960-as évekig kell visszamenni. Akkor azt állították, hogy az egyén szabadabb lesz, ha megszabadul mindenféle kollektívától. Azonban Orbán Viktor szerint mostanra világos, hogy csak közösségben lehet szabad az egyén. A miniszterelnök úgy véli, a nagyság titka, hogy képes vagy nálad nagyobb dolgokat szolgálni, ehhez az kell, hogy elismered, kell lennie egy nagyobb dolognak. Orbán Viktor szerint ezek az isten, haza és a család.

Orbán Viktor szerint a társadalmakban egyre nagyobb az ellenállás a gender, a migráció és a háború ellen. Ez létrehozza a nép és az elit közötti különbséget. Az elitek elítélik a népet, amiért a jobboldal irányába sodródik. A nép érzéseit idegengyűlöletnek, homofóbiának és nacionalizmusnak nevezik. A nép szerint pedig az elit nem velük foglalkozik, hanem a globalizmussal. Hogyan lesz ebből demokrácia, ha a népet nem képviseli senki?