Orbán a Tusványoson körvonalazta a jövő kihívásait

Orbán Viktor három fő témát vázolt fel a Tusványoson: a háborút és annak váratlan következményeit, amelyek felfedik a valóságot, a háború vége utáni világot és az új világra való felkészülést, mint egységes magyar közösség. Az első téma a háború és annak váratlan következményei, amelyek a valóságot tárják fel. A második a háború vége és az utána kialakuló új világ, a harmadik pedig az erre az új világra való felkészülés, mint egységes magyar közösség. Orbán hangsúlyozta az új valósággal való szembenézés fontosságát, és megemlítette kormánya hosszú távú hatalmát Európában. A háborút a "Mátrix" című film vörös pirulájához hasonlította, amely a valóság talajára hozza az embert. A háborút a politika egy másik szemszögéből folytatódóként látja, amely lehántja az ideológiákat és egy brutális valóságot tár fel. Orbán sajnálatát fejezte ki Tellér Gyula hiánya miatt, mondván, hogy meglepő betekintést nyújthatott volna.

A Nyugat és a Kelet eltérően látja a világot. Orbán szerint a Nyugat úgy véli, a nemzetállamok már nem léteznek, míg a Kelet a kultúrában és szuverenitásban gyökerező államokat lát. A Nyugat tagadja a közös kultúrát és a migrációt az etnikai homogenitástól való felszabadulásként értelmezi. Ez eltérő nézőpontokhoz vezet olyan kérdésekben, mint az erőszak és a demográfia Európában.

A nyugatiak egy posztnacionális állapotban vannak, és kérdéseket vetnek fel az Amerikai Egyesült Államok jövőjével kapcsolatban, mint nemzetállammal. Donald Trump célja, hogy az országot visszahozza a nemzetállamok közé, ami a közelgő választásokat kulcsfontosságúvá teszi. Voltak kísérletek Trump bebörtönzésére, vagyonának elkobzására, sőt meggyilkolására is emiatt a napirend miatt. Orbán Viktor miniszterelnök támogatását fejezte ki Trumpnak egy telefonhívásban, és üdvözletét küldte a szabadegyetemi rendezvény résztvevőinek.