Szilágyi Áron és Szatmári András kiesése után Gémesi Csanád is búcsúzott az olimpián

Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron meglepetésre már az első mérkőzésén kiesett a vívásban, így nem tudta megvalósítani célját, hogy az első négy alkalommal egyéni olimpiai bajnok vívóvá váljon.

Szilágyi Áron, aki háromszoros olimpiai bajnokként érkezett a versenyre, 15-8 arányban maradt alul a kanadai Fares Arfa ellen a 32-es körben. Ez volt Szilágyi első olimpiai veresége 2008 óta. A meglepetés azonban nem csak őt érte, ugyanis egy másik magyar vívó, Szatmári András is kiesett az első fordulóban, miután 15-13-ra vereséget szenvedett a francia Boladé Apithy-tól egy szoros és vitatott döntésekkel tarkított mérkőzésen.

A magyar csapat számára azonban volt pozitívum is, Gémesi Csanád 15-10-re legyőzte az amerikai Eli Dershwitz-t. A magyar vívósport számára ez az olimpia így vegyes érzelmeket hozott, hiszen míg a csapat egyik tagja továbbjutott, addig két tapasztalt és elismert versenyzőjük már a kezdeti szakaszban búcsúzott.

Szilágyi Áron a vereségét követően elmondta, hogy annyira sokkolta a történtek, hogy még csalódottságot sem tud érezni. "Olyan érzés volt, mintha ő lenne a háromszoros olimpiai bajnok és én az olimpiai újonc" – kezdte keserű értékelését Szilágyi. Hozzátette, hogy a kanadai vívó minden elemében fölé nőtt, technikailag és fizikailag is. Szilágyi szerint Arfa úgy olvasta a mozdulatait, mintha könyvként lapozgatna benne. A vereség után Szilágyi úgy nyilatkozott, mintha ő lett volna a nyeretlen kétéves újonc, és Arfa a háromszoros olimpiai bajnok. "Egyszerűen nem mertem akciót csinálni, ő meg meg merte csinálni őket, és szinte mindegyik akciója bejött" – mondta Szilágyi az M4 Sportnak.

Szatmári András az interjúzónában az Indexnek elmondta, hogy nem akar a hazaiak felé lejtő pástról beszélni vagy bírózni, de úgy érzi, több volt a vívásában a korai búcsúnál. "Voltak bosszantó ítéletek mind a két oldalra, az utolsó tusnál pedig 95 százalékig biztos vagyok abban, hogy én adtam" – fogalmazott érezhető csalódottsággal a hangjában.

A magyar küldöttség számára az igazán sokkoló pillanatok azonban még csak eztán követtek. Szilágyi az olimpiai újonc Arfa ellen 6:0-s hátrányt hozott össze másfél-két percnyi vívás alatt, így pillanatok leforgása alatt óriási bajba került. Ezt követően volt egy jobb periódusa, 6:4-re felkapaszkodott, de szünetben még így is négytusos hátrányban volt.

A trió legrutinosabb tagja, Gémesi Csanád volt az egyetlen, aki végül sikerrel vette az első akadályt az olimpiai kardvívótorna 32-es tábláján. Pedig az ő győzelme ígérkezett előzetesen a legkeményebb feladatnak. Amerikai ellenfelét, a világbajnoki címvédő Eli Dershwitzet 15:10-re múlta felül, így Szatmárival és Szilágyival ellentétben folytathatja. Azonban a nyolcaddöntőben a tunéziai Fares Ferdzsani ellen 14-14 után egy tus döntött a tunéziai javára, így Gémesi is kiesett. "Nagyon nehezen tudom elfogadni, úgy érzem, mindent megtettem. Mind otthon, mind itt. Nagyon készültem, hogy valami nagyon mutassak és nagyon közel voltam ehhez. Ez az asszó nagyon sokáig el fog kísérni" – mondta az M4 Sport kamerája előtt Gémesi. Gémesi a vereségét követően kijelentette, hogy érem nélkül nem megy haza, és bár nehezen viseli az igazságtalanságot, a csapatversenyben még bizonyítani szeretne.

A női párbajtőrözők mezőnyében Muhari Eszter sikerrel vette az első akadályt, a kínaiak 20 éves tehetsége, Tang Csün-jao ellen 15:10-re nyert a legjobb 32 között, így bejutott a nyolcaddöntőbe. Ott a nála jóval esélyesebbnek tartott dél-koreai világbajnok, Szera Szong várta. Muhari remekül kezdett, és az akciódúsnak még véletlenül sem nevezhető első három perc után 2:1-re vezetett. A folytatásban is tartotta minimális előnyét, Szong egyszer sem tudott egyenlíteni. Az egyik akció után ápolni kellett a dél-koreait, aki az asszó utolsó harmadában már érezhetően nem volt százszázalékos. Ez esélyt adott Muharinak, hogy életében először legyőzze őt – a végül rendkívül magabiztossá váló 15:6-os siker által pedig bejusson élete első olimpiáján a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben 15 óra 50 perckor lép pástra.

OLIMPIA, PÁRIZS 2024
Férfi kard egyéni
A legjobb 32 között
Szatmári András–Boladé Apithy (francia) 13:15
Gémesi Csanád–Eli Dershwitz (amerikai) 15:10
Szilágyi Áron–Fares Arfa (kanadai) 8:15

A nyolcaddöntőben
Gémesi Csanád–Fares Ferdzsani (tunéziai) 14:15

Női párbajtőr egyéni
A legjobb 32 között
Muhari Eszter–Tang Csün-jao (kínai) 15:10

A nyolcaddöntőben
Muhari Eszter–Szera Szong (dél-koreai) 15:6

A negyeddöntőben
15.50: Muhari Eszter–???