Dobrev Klára mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta a bíróság

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság indítványozta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa és európai parlamenti képviselője mentelmi jogának felfüggesztését, Pölöskei Gáborné Áder Annamária feljelentése alapján.

A feljelentést Áder János testvére, Pölöskei Gáborné Áder Annamária tette magánindítványként Dobrev Klára ellen, aki szerint a politikus rágalmazta őt azzal, hogy bűnösnek állította a pedofilbotrányban. Dobrev Klára azt állította, hogy Pölöskeiné Áder Annamária tudott a bicskei pedofil igazgatóról, de nem tett semmit, annak ellenére, hogy a főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának vezetőjeként tehetett volna lépéseket. Pölöskeiné Áder Annamária szerint ez rágalmazás, mivel ő írásbeli feljegyzésben tájékoztatta a főjegyzőt és az aljegyzőt a bejelentésről, és a főosztály büntetőfeljelentés előkészítését is megkezdte. A feljelentés kidolgozásában részt vett, és javaslatot tett arra, hogy az önkormányzat a feljelentést ne a helyi, hanem a megyei rendőr-főkapitányság részére terjessze elő.

Dobrev Klára a közösségi oldalán reagált az indítványra, kijelentve, hogy „alaposan melléfogtak a Fideszben″, ha azt hiszik, hogy el lehet őt hallgattatni. A politikus örül a fejleményeknek, mivel így ismét napirendre kerülhet a bicskei pedofilbotrány, és köszönetet mondott Pölöskei Gáborné Áder Annamária feljelentéséért. Dobrev Klára szerint a „fideszes pedofilhálózat miatt” kezdeményezték mentelmi jogának felfüggesztését, és úgy véli, hogy a bíróság előtt lesz lehetősége iratokat kikérni, és tanúkat meghallgatni. A politikus hozzátette, hogy a pedofilhálózat ügye újra napirendre került, így a feljelentésért tulajdonképp köszönetet mondhatnak. A Facebook-posztjában Dobrev arról is írt, hogy szerinte „K. Endre az Orbán-család közeli barátja” és egy egész hálózat működött azért, hogy a fideszesek szemében „saját brancsukhoz” tartozó embereket tisztára mossák. Bár Áder húga szerint csak kishal ebben, hálás neki, így ugyanis újra napirendre kerül a téma és újabb bizonyítékok kerülhetnek elő.

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága fogja vizsgálni a bíróság indítványát, amelyet az Európai Parlament elnöke jelent be plenáris ülésen. A bizottság a kérelmet „haladéktalanul, de összetettségére figyelemmel” fogja vizsgálni, időbeli korlát nélkül. Dobrev Klárát meghallgatják, és lehetősége lesz előterjeszteni az általa relevánsnak ítélt iratokat vagy egyéb írásos bizonyítékokat, de a mentelmi joga felfüggesztésére vagy fenntartására irányuló vitán nem vehet részt. A bizottság zárt ülésen tesz majd határozati javaslatot, amelyben a mentelmi jog felfüggesztésére vagy a kérelem elutasítására tesz ajánlást. Az Európai Parlament egyszerű többségi szavazással dönt majd a bizottsági határozatot követően. A szavazás után a parlament határozatát haladéktalanul közli az elnök az EP-képviselővel és az illetékes tagállami hatósággal. A mentelmi jog felfüggesztéséről szóló határozat kézbesítését követően a büntetőeljárás folytatható Magyarországon.

Korábban Gy. Németh Erzsébet, a DK országgyűlési képviselője ellen is tettek feljelentést hasonló okokból, és az Országgyűlés felfüggesztette a mentelmi jogát.