Új fizetési lehetőség a magyar piacon: QR-kódos fizetés indul

Fontos újdonság élesedik a magyar mobilbankokban: szeptember 1-jétől, vagyis most vasárnap minden banki ügyfél képes lesz QR-kóddal fizetni, amely a qvik márkanév alatt futó új fizetési megoldás része lesz. Ez az újítás ingyenes lesz az ügyfelek számára, és mind online fizetésekre, mind a bolti kasszáknál használható lesz.

A QR-kódos fizetés bevezetése nem jelent azonnali, tömeges elterjedést a boltokban és az e-kereskedőknél, de várhatóan az első alkalmazók már a következő napokban, hetekben megjelennek. A qvikkelés nem csak a kényelemben hoz majd újdonságot a kártyás fizetésekhez képest, hanem a kereskedők számára is kínálhat olcsóbb digitális fizetési megoldást.

A qvikkelés előnyei és feltételei

A bankok semmilyen díjat nem számolhatnak fel az ügyfeleknek a qvikkelésért, és ezek a tranzakciók mentesek lesznek a tranzakciós illetéktől is. A kártyás fizetésekkel ellentétben, ahol a bankok évente kártyánként 500 forint átalányt fizetnek, a qvikes fizetésnek nincs ilyen költsége. Azonban a qvikkelés előfeltétele, hogy legyen bankszámlánk, amelynek általában van számlavezetési vagy egyéb fix díja. A qvik alapú fizetések ellenértékét a boltok azonnal megkapják, ellentétben a kártyás fizetésekkel, ahol a kereskedők a vásárlás után 1-2 nappal, hétvégi vásárlások esetén akár 4 nappal később juthatnak hozzá.

A qvikkelés jövője és versenytársai

Az MNB, a Giróval és a bankokkal együttműködve az Azonnali Fizetési Rendszerre épülő hazai elektronikus fizetési megoldást hoztak létre, amely alternatívája és versenytársa lehet a kártyás fizetésnek. A qvikes fizetések elfogadásáért a bankok díjat kérhetnek a kereskedőktől, de ez olcsóbb lesz a kártyaelfogadásnál. Az már ismert, hogy az OTP a SimplePayen keresztül fog a kereskedőknek qvikes elfogadást biztosítani.

Technológiai újdonságok: NFC és deeplink

A qvikes fizetések mellett az NFC és a deeplink technológiájú fizetési megoldások is piacra kerülnek. Az NFC-s tranzakciók az érintéses fizetésekhez hasonlóan működnek, de az AFR-ben zajló tranzakciókkal. A deeplink az online fizetéseknél lehet hasznos, például e-mailben elküldött linkként vagy QR-kódot generáló fizetési gombként funkcionálhat.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fizetési módok megnevezése esetén a legfontosabb tényező a tömörség. A qvik márkanévvel fémjelzett új fizetési megoldás minden banki ügyfél számára elérhető lesz, és a boltok jelzik majd a vásárlóknak, hogy a QR-kód beolvasásával is lehetőségük van fizetést kezdeményezni. A qvik logóját látva tudni fogjuk, hogy az adott helyen elérhető ez a fizetési mód. Az MNB alelnöke szerint a QR-kódos fizetés egy kényelmi funkció lesz, amely a mindennapi életben újdonságot és egyszerűséget hozhat.