Kásler Miklós és Kulja András vitája a kórházi klímaberendezések ügyében

A volt emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós és a Tisza Párt orvos politikusa, Kulja András közötti vita a kórházi klímaberendezések hibái és azok műtétekre gyakorolt hatásai körül bontakozott ki. Kásler Miklós azt állította, hogy ő maga is operált már 50 fokos hőmérsékletben, ami életmentő volt, és szerinte a műtétek kánikulában is biztonságosan elvégezhetők. Ezzel szemben Kulja András a magas hőmérsékletű műtők veszélyeire hívta fel a figyelmet, kiemelve a fertőzési kockázat növekedését, és bírálta Kásler korábbi egészségügyi rendszerben játszott szerepét, ahol állítása szerint a műtétek számát és a kapcsolódó hálapénzeket helyezték előtérbe a betegbiztonsággal szemben.

Kásler Miklós szakmai eredményeit is felhozta, mint például a Da Vinci-robotsebészet bevezetését, és tagadta, hogy támogatta volna a régi állapotokat. A hálapénz ügyében elmondta, hogy több variációt dolgozott ki az orvosi fizetésemelésre, és a hálapénz kivezetése a saját miniszterségéhez fűződik. Kásler védelmében állította, hogy kompetenciái és tapasztalatai révén jelentős hozzájárulást tett a szakterületéhez.

A vita során Kásler arra kérte Kulja Andrást, hogy mutassa be szakmai programját és önéletrajzát, valamint, hogy az egészségügyi bizottság alelnökeként milyen tervei vannak az egészségügy és a betegek érdekében. Kásler szerint Kulja félreértette a nyilatkozatát, amikor 30 évvel ezelőtt 50 fokos műtőkben végzett munkájára utalt. A volt miniszter megkérdőjelezte Kulja orvosi kompetenciáit is, mivel jelenleg politikusként tevékenykedik, és arra kérte, hogy mutassa be publikációs listáját és mondja el, mit tervez tenni a magyar egészségügyért, mint az EP szakbizottságának alelnöke.

Kulja András válaszában részletesen kifejtette, hogy a magas hőmérséklet milyen veszélyeket jelenthet a műtétek során, és hogy a nemzetközi ajánlások szerint a műtő hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 Celsius-fokot. Kásler erre reagálva hangsúlyozta, hogy a múltban a sebészet úttörői és nagyjai is légkondicionálás nélküli műtőkben végeztek műtéteket, de soha nem gondolta, hogy vissza kellene lépni az időben és módszerekben. Kásler azzal zárta válaszát, hogy bár magasabb kockázat mellett, de kánikulában is el lehet végezni műtéteket szövődmények nélkül.

A cikk arra a következtetésre jut, hogy a repülőtér-acquisíciókra vagy külföldi kölcsönökre fordított pénzeket a magyar kórházak klímaberendezéseinek javítására is lehetne használni.