Tusványosi Nyári Szabadegyetem eseményei

A 33. Bálványos Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban számos politikai esemény zajlott, többek között Orbán Viktor és Marcel Ciolacu román miniszterelnök találkozója, ahol megvitatták Románia teljes jogú schengeni csatlakozását, és Orbán Viktor feltétel nélküli támogatását ígérte a két ország közötti szorosabb együttműködésre Magyarország közelgő EU-elnöksége alatt.

A fesztivál során Németh Zsolt, a kormánypárti elnök, és Mesterházy Attila vitáztak a magyar külpolitikáról, míg Bóka János miniszter egy kulináris hasonlattal mutatta be a magyar uniós elnökség tevékenységét. Schiffer András és Molnár Attila Károly is vitában álltak Tusnádfürdőn, és videós interjút készítettek Németh Zsolttal. A rendezvényen pártpolitikai vitát is tartottak ellenzéki és kormánypárti képviselőkkel, ahol egy ellenzéki képviselő és egy miniszterhelyettes egyetértésre jutott egy bizonyos témában. Baloldali politikusokat is megkérdeztek a magyarországi baloldal helyzetéről. Schiffer András és Lánczi Tamás pénteken vitázott, Hankó Balázs pedig az Erasmus- és Horizon-ügyek hátteréről beszélt. Semjén Zsolt és Kelemen Hunor Magyar Péterről és az Európai Néppártról értekeztek. A fesztivál programjai között szerepelt Orbán Balázs és a magyar stratégia is. A rendezvényen kétszer is felhőszakadás zavarta meg a programokat.

Orbán Viktor beszédét követően egy román tüntető is megjelent egy "Erdély örökre román föld" feliratú transzparenssel. A miniszterelnök az EU-ról, háborúról és Magyarország jövőjéről beszélt. A tavalyi fesztiválon nagyobb tüntetés volt, de idén Orbán és Ciolacu informálisan együttműködésről és a Budapest-Bukarest vasútvonalról beszéltek. A Tusványoson részt vevők között szerepeltek Németh Zsolt, Mesterházy Attila, Bóka János, Schiffer András és mások is. Orbán Viktor szombaton 9.30-kor tartja következő előadását, amelyet az Index élőben közvetít.

Az Index fotóriportere érdekes képet készített, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök szerepel Németh Zsolttal, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökével, aki egy kackiás bajszú, mellényes bábut mutat fel. A kormányfő hagyományos tusnádfürdői beszédében – mint ahogy azt az Index megírta – szót ejtett Magyarország és Románia kapcsolatáról, a magyar békemisszióról, arról, hogy ehhez mit szóltak Brüsszelben, de megemlítette Mike Tysont és a Mátrix című filmet is. A kormányfő szerint a lengyelek a legszemforgatóbb politikát csinálják egész Európában, miközben az amerikaiak Lengyelországot akarják megtenni Európa amerikai központjává, ezzel együtt pedig Brüsszelben visszatért a három T, és Magyarország a tiltott kategóriába tartozik.

A figura pontos kilétével kapcsolatban kerestük a Miniszterelnökséget, amint válaszolnak cikkünket frissítjük.