Az elektromos autók számának növekedése Magyarországon

Magyarországon jelentős mértékben, több mint 18 ezerrel nőtt az elektromos autók száma egy év alatt, amely a töltőállomások számának növekedésével és a töltési sebességek javulásával párosulhat a jövőben.

A Jövő Mobilitása Szövetség adatai alapján az elektromos járművek száma 2022 júniusához képest 2023 júniusára jelentősen emelkedett. A tisztán elektromos hajtású gépkocsik száma 41 386-ról 59 209-re nőtt, míg a növelt hatótávolságú külső töltésű hibrid elektromos gépkocsiké 21 874-ről 29 646-ra emelkedett. A plug-in hibrid modellek száma is növekedett, 10 829-ről 12 358-ra.

A szövetség szerint a nyilvános töltőpontok száma megközelíti a 3 ezret, de a legtöbben még mindig otthon töltik az akkumulátorokat. A jövőben várhatóan tovább nő a nyilvánosan elérhető töltők száma, és a töltési sebességek is javulni fognak, köszönhetően az ultragyors töltőtelepítéseknek, amelyeket többek között a CEF2 keretében valósítanak meg.

A Jövő Mobilitása Szövetség hangsúlyozza, hogy a gondtalan utazáshoz fontos a jó tervezés, amely magában foglalja a töltőállomások feltérképezését is. Egy hosszabb út megtervezésekor kulcsfontosságú, hogy előre tájékozódjanak a töltőpontok helyéről és szükségességéről az autó típusától függően. Az autópályás használat során a hatótáv akár 30 százalékkal is alacsonyabb lehet a nagy sebesség miatt, továbbá a csomagok súlya és a klíma használata is növelheti a fogyasztást.

A piac bővülését elősegítheti az akkumulátorgyárak megépülése és a töltőállomások folyamatos telepítése, valamint a kormány által nyújtott, 30 milliárd forintos keretösszegű támogatási program is, amely a vállalatokat ösztönzi a környezetkímélő autók vásárlására. A töltéssel összefüggésben a szakértők közölték, hogy bár a villámtöltőkön minden esetben rendelkezésre áll a megfelelő kábel (CCS és/vagy CHAdeMO csatlakozóval), a váltakozó áramú töltők esetében érdemes saját (type 1 vagy type 2) kábelt vinni, mivel vannak olyan töltők, amelyeknek nincs fix kábele.