Napos idő és másodfokú hőségriasztás a hétvégén

A hétvége napos idővel és magas hőmérsékletekkel köszönt be, több vármegyében másodfokú hőségriasztást is kiadtak. Szombaton a hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul, vasárnap pedig 31 és 38 fok közötti maximumokra számíthatunk, helyenként megközelítve a 40 fokot.

Szombaton az egész országban kiváló időjárásra számíthatunk, felhőtlen égbolt és csapadékmentes idő lesz jellemző. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, azonban az Észak-Dunántúlon időnként megélénkülhet, az északnyugati határnál pedig néhol megerősödhet a déli szél. A Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és a főváros tágabb környezetében a napi középhőmérséklet 25 fok körül alakulhat, ezeken a területeken elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt.

A fronthatás szombaton nem terheli a szervezetünket, de a tartósan magas hőmérséklet stresszt okozhat. Fontos a folyadék- és sópótlás, valamint a napvédelem, mint például a napszemüveg viselése és a megfelelő faktorszámú naptej használata.

Vasárnapra tovább fokozódik a meleg, 9 vármegyére másodfokú (narancs) riasztás lesz érvényben. Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyékben 27 fok fölött alakulhat a napi középhőmérséklet, délutánra 31-38 fokot is elérheti a mutató. A nap nagy részében derült időre számíthatunk, de a déli órákban északnyugat felől egy szakadozott felhősáv érkezik, amely délkelet felé vonul tovább és nagyrészt fel is oszlik, így összességében sok napsütés várható. Az ország északnyugati részén néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A légmozgás élénk lesz, délutántól az északnyugati, északi szelet erős lökések kísérhetik. A várható zivatarok miatt 12 vármegyére adtak ki figyelmeztetést, míg csapadékra az ország délkeleti felében nincs kilátás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között valószínű, ennél hidegebb a hidegre hajlamos helyeken, enyhébb idő az Észak-Dunántúlon várható. Vasárnap délutántól északnyugat felől már csökkenni kezd a hőmérséklet.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a következő weboldalra: https://index.hu/idojaras.