A Patrióták Európájáért frakció és a jövőkép

Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László a Patrióták Európájáért frakció létrejöttével új korszak kezdetét ünnepelték, míg Németh Zsolt az eseményen a résztvevőket köszöntötte.

Orbán Viktor, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, és Tőkés László együtt léptek a színpadra a 33. Bálványosi Szabadegyetemen, ismertebb nevén Tusványoson. Németh Zsolt külön köszöntötte a résztvevőket, és optimista hangvételben beszélt arról, hogy a jelenlegi pálya jobb, mint korábban. A színpad előtti gumiszőnyeget az eső is próbára tette a héten, de mint mondta, ami nem öl meg, az megerősít, és a nap is kisütött, amikor Orbán Viktor és Tőkés László jelen voltak, jelezve, hogy új korszak kezdődött az európai politikában a Patrióták Európájáért frakció létrejöttével.

A helyi idő szerint 10:30-kor kezdődő eseményre minden érdeklődőnek külön kellett regisztrálnia a fesztivál honlapján, majd a jelentkezés elfogadása után a bejáratnál, alapos biztonsági ellenőrzés mellett felmutatnia a névre szóló QR-kódját.

Orbán a gondolatait formálisan nem beszéd, hanem egy beszélgetés részeként osztja meg Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke oldalán, Németh Zsolt Fidesz-alapító, az Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnökének moderálása mellett.

Tőkés László beszédében kiemelte, hogy a gonosz által okozott erőnket meghaladó kihívásokkal szemben Isten erejével kell szembenézni. "No migration, no gender, no war" – fogalmazott határozottan. Úgy véli, vannak helyzetek, amikor a hallgatás vétek, és a tömegesen áradó illegális migráció sem ígér békét. A lelkész szerint a kardcsörtetés és csatazaj elnyomja a lelkiismeret hangját, és felidézte, hogy 35 évvel ezelőtt Orbán Viktorral és Németh Zsolttal egy másik Európáról álmodtak.

Tőkés László reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ is csatlakozik majd a Patriótákhoz, kilépve az Európai Néppártból. Ezzel szemben Kelemen Hunor, az RMDSZ vezetője korábban a fesztiválon arról beszélt, hogy pártja nem fontolgatja a kilépést, de elismerte, hogy vannak problémái a Néppárttal, amely szerinte túlságosan balra tolódott, de még menthető a helyzet, és vissza kell hozni őket középre. Kelemen Hunor szerint a Néppártot vezető Manfred Weberék együtt tudnak majd működni a Fidesz által alapított Patriótákkal, és az erdélyi magyarokat frakciókon átívelően, közösen tudja majd képviselni az RMDSZ és a Fidesz–KDNP.

Tőkés László azt is elmondta, reméli, hogy jövőre Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt a “jobb oldalon” felsorakozó patrióta szövetségeseit is a tusnádfürdői táborban üdvözölheti.