Meglepő vendég Tusványoson és az amerikai nagykövet kritikája

Szombaton Tusványoson Orbán Viktor beszédét követően egy férfi, aki úgy tűnik, hogy Mihai Tîrnoveanu román nacionalista volt, egyedül tüntetett, és egy transzparenst tartott a kezében, melyen az állt, hogy "Erdély örökre román föld". David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete pedig kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben, aki szerinte orosz összeesküvés-elméleteket terjesztett Tusványoson elmondott beszédében, frissen a Putyinnal való találkozója után.

A tusványosi rendezvény zárónapján, Orbán Viktor beszéde után, egy váratlan esemény történt. Egy férfi jelent meg a helyszínen, aki korábban több demonstrációt is szervezett a magyar miniszterelnök ellen, és egy transzparenst tartott a kezében, melyen Erdély hovatartozását vitatta. Az Index szerint a tüntető egyedül állt ki a rendezvényre, és a transzparensen az szerepelt, hogy "Erdély örökre román föld".

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Orbán Viktor beszédére reagálva, azt írta Twitteren, hogy a magyar miniszterelnök a Kreml összeesküvés-elméleteit terjesztette az Egyesült Államokkal kapcsolatban, és hozzátette: "Nem éppen ezt várjuk egy szövetségesünktől." Pressman szerint ez nem elfogadható egy szövetséges részéről, és hozzátette, hogy Orbán Viktor nyíltan és fáradhatatlanul kampányol egy adott jelölt mellett az amerikai választásokon, ami szokatlan egy szövetséges ország vezetőjétől.

Pressman úgy véli, hogy Orbán Viktor magatartása veszélyes lehet, mivel a kétoldalú kapcsolatok pártosítása a szövetséges országok közötti viszonyt ideológiai alapon határozza meg, ami nem előnyös a nemzetközi kapcsolatok szempontjából. Az amerikai nagykövet szerint Orbán Viktor úgy viselkedik, mintha a szövetség az Egyesült Államok és Magyarország között nem országok, hanem ideológiai partnerek között állna fenn, és ezt a meggyőződést úgy tűnik, hogy Magyarország, vagy legalábbis ő személyesen segíti. Pressman szerint egy kétoldalú kapcsolat pártosítása veszélyes, és "nem éppen ezt várjuk egy szövetségestől."

Orbán Viktor szombat délelőtt tartotta hagyományos tusnádfürdői beszédét, amelyben szót ejtett Magyarország és Románia kapcsolatáról, a magyar békemisszióról, arról, hogy ehhez mit szóltak Brüsszelben, de megemlítette Mike Tysont és a Mátrix című filmet is. A kormányfő szerint a lengyelek a legszemforgatóbb politikát csinálják egész Európában, miközben az amerikaiak Lengyelországot akarják megtenni Európa amerikai központjává, ezzel együtt pedig Brüsszelben visszatért a három T, és Magyarország a tiltott kategóriába tartozik.

Arról is beszélt, hogy a demográfiai folyamatokban új lendületet kell venni, itt önfenntartó állapot kell, és nem a migrációból kell ezt megoldani. Ezért jövőre a gyerekek után járó adókedvezményt meg kell duplázni, és belátható időn belül a családtámogatási rendszert bevezetik a határon túli magyarlakta területekre is.