Donald Trump és Benjamin Netanjahu találkozója Floridában

Donald Trump volt amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök találkozót tartottak Trump floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban, ahol a közel-keleti béketeremtés és a gázai konfliktus volt a fő téma.

Donald Trump és Benjamin Netanjahu utoljára 2020-ban, még Trump elnöksége alatt találkoztak, most azonban újra összejöttek, hogy megvitassák a gázai háború helyzetét és a tűzszüneti tárgyalásokat. A volt elnök csütörtökön arról beszélt, hogy a gázai háború nem mehet így tovább, mert túl régóta húzódik, és pénteki találkozójuk előtt kijelentette, hogy nem kell újjáépíteniük a 2020-as választási veresége után elhidegült kapcsolatukat, mert a mai napig jóban vannak.

A találkozón Netanjahu egy bekeretezett képet adott át Trumpnak, amely egy Hamász által fogvatartott gyereket ábrázolt. A képen egy négyéves kislány volt látható, akit a Hamász a tavaly október 7-i támadáskor rabolt el, családjával együtt, csaknem 250 másik, főként civil tússzal, miután a háromezer palesztin fegyveres csaknem 1200 embert megölt a megtámadott izraeli településeken és fesztiválokon. Trump biztosította, hogy „megoldják” a dolgot. Netanjahu reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban tett hivatalos útja, amely során beszédet mondott a kongresszusban és találkozott Joe Biden elnökkel, közelebb visz a tűzszüneti megállapodáshoz. A találkozó előtt Netanjahu azt hangoztatta, hogy szerinte a Hamászra gyakorolt katonai nyomás előmozdította a tűzszüneti tárgyalásokat, és hozzátette, hogy Izrael "valószínűleg a hét elején" küld tárgyalókat Rómába.

Trump a találkozó elején kifejtette, hogy soha nem volt rossz a kapcsolata Izrael kormányfőjével, és saját elnöki szerepéről úgy fogalmazott: egyetlen amerikai államfő sem tett annyit Izraelért, mint ő. Idesorolta a többi között az amerikai nagykövetség átköltöztetését Jeruzsálembe, azt Izrael fővárosaként ismerve el, valamint az iráni nukleáris megállapodás felmondását és az "Ábrahám-megállapodások" kidolgozását, amelyek célja az izraeli-arab kapcsolatok normalizálása volt. Trump emellett odaszúrt Harrisnek, akit „radikális” politikusnak nevezett, aki „nem valami kedves Izraellel”, és szerinte azok az amerikai zsidók, akik Harrisre szavaznak, elárulják a saját identitásukat.

A találkozó alatt tüntetők is megjelentek, akik „Fegyverszünetet most” és „Egy elítélt meghívott egy háborús bűnöst” feliratú táblákat tartottak a magasba. Donald Trump a Fox News-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Izraelnek be kell fejeznie a háborút és „gyorsan” ki kell szabadítania a túszokat, hozzátéve: „Egy elnök sem tett annyit, mint én Izraelért”. A két politikus közötti viszony korábban feszültté vált, miután Netanjahu gratulált Joe Biden 2020-as választási győzelméhez, de a pénteki találkozón úgy tűnt, hogy kibékültek.

Elnökké választása esetére Donald Trump ismét gyors megoldást ígért a közel-keleti konfliktusra, és azt hangoztatta, hogy Kamala Harris győzelme eszkalációhoz, több nagyobb közel-keleti háborúhoz, esetleg harmadik világháborúhoz vezethet. Megismételte azt a véleményét is, hogy a világ jelenleg közelebb áll a harmadik világháborúhoz, mint a második világháború lezárása óta bármikor, mert „alkalmatlan emberek vezetik országunkat”. Donald Trump a találkozón fellépést ígért az Egyesült Államokban felerősödött antiszemitizmussal szemben, a többi között az egyetemeken tapasztalt megnyilvánulások ellen.

Kamala Harris az egyeztetés után újságírók előtt is megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, ugyanakkor kritikát is megfogalmazott a gázai humanitárius helyzet, valamint az izraeli hadsereg hadműveletei során meghalt palesztin civilek magas száma miatt. A Hamász által vezetett palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint a számok már csaknem 40 ezerre rúgnak, kétharmad részük nő és gyerek. Izrael a konkrét számokat vitatja, bár az nem kérdés, hogy az áldozatok száma tízezres és, hogy a Hamász támadása után indított izraeli válaszcsapások nyomán humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki a 350 négyzetkilométeres, 2,3 millió ember lakta Gázai övezetben. Az izraeli miniszterelnök kérdésre válaszolva azt mondta, Kamala Harris kettejük csütörtöki egyeztetése után tett nyilatkozata Izraelről a Hamász számára olyan olvasatot közvetít, hogy nem felhőtlen Izrael és az Egyesült Államok viszonya, majd reményét fejezte ki, hogy az alelnöki megjegyzés nem változtat a tűzszüneti tárgyalások felgyorsult ütemén.

A konfliktus további súlyosbodását jelzi, hogy egy izraeli légicsapásban minimum harmincan haltak meg, amikor egy Gázai övezetben található iskolaépületet értek találatok, amelyet menedékként használtak az izraeli támadás által otthonukból kiűzöttek. A támadásnak több sérültje is van, őket az Al Aksza kórházba szállították. Az izraeli haderő szerint az iskola épületét a Hamász terrorszervezet használta parancsnoki- és irányítóközpontnak, valamint fegyverek tárolására. Az izraeli támadások és a Hamász terrorszervezet október hetedikei támadása óta több tízezer palesztin vesztette életét a harcokban.