Izraeli offenzíva a Gázai Övezetben

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy szükség esetén erőszakkal veszi át a kontrolt a Gázai Övezet egy része fölött, különösen Han-Junisz városában, ahol a Hamász terroristái állítólag a humanitárius területet bázisként használják.

Az izraeli hadsereg (IDF) szombat reggeli közleménye szerint kész arra, hogy erőszakos műveleteket hajtson végre Han-Juniszban, amely a Gázai Övezet része. A Telegramon közzétett bejelentés szerint az offenzíva oka, hogy a városból több lövedéket indítottak Izrael területére, és az IDF szerint a Hamász terroristái a települést használják kiindulópontként. Han-Junisz fontos szerepet játszik az októberben kirobbant fegyveres konfliktusban, ahol az izraeli csapatok a héten folyamatosan bombázták a térséget. A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint a bombázások során legalább 70 palesztin vesztette életét, és az IDF öt izraeli hadifogoly testét is megtalálta a város alatti alagutakban.

Az izraeli hadsereg evakuációs figyelmeztetést adott ki a területen élő civileknek, amelyet arab nyelvű rádióadásokon, SMS-eken, hangüzeneteken és szórólapokon keresztül közöltek. Az IDF szerint a Hamász az evakuálódó civileket emberi pajzsként használja, amit a terrorszervezet tagad. A CNN információi szerint az ENSZ adatai alapján csak hétfőn körülbelül 150 ezer ember hagyta el Han-Junisz térségét, hogy a Gázai Övezet biztonságosabb részeire meneküljenek.

Egy másik incidensben a palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint harmincegy ember vesztette életét, amikor izraeli légicsapások során rakéták csapódtak egy iskolába Deir al Balah városában. A Hamász által üzemeltetett hivatal szerint további 100 ember sérült meg a Hadidzsa lányiskolában bekövetkezett támadásban. Az IDF szerint az iskola egy Hamász irányítóközpontként szolgált, és a SkyNews értesülései alapján az iskolát rakétatámadások indítására és fegyverek tárolására használták. Az izraeliek evakuációs parancsot adtak ki a civileknek, a sebesülteket pedig a közeli Aszka kórházba szállították.

A Times of Israel szerint a Hamász csütörtök este előzetesen elutasította az izraeli túsz- és tűzszüneti megállapodásra vonatkozó javaslatokat. Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint a Hamász döntése "bizarr", mivel még nem kapta meg a legfrissebb javaslatot. A Hamász állítólag ellenezte azt a várható követelést, hogy Izraelnek engedélyezzék a Gázai övezet északi részébe visszatérő palesztinok átvizsgálását, mivel Izrael nem szeretné, hogy Hamász harcosai velük együtt térjenek vissza. Izrael és a Hamász jelenleg is tárgyalásokat folytat Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével egy lehetséges tűzszüneti megállapodásról, amelynek értelmében szabadon engednék a Gázában még mindig fogva tartott 111 túszt. Egyiptomi források szerint vitás pontként merült fel az úgynevezett Philadelphi-folyosó izraeli katonai ellenőrzése is, amely a Gázai Övezetet választja el Egyiptomtól. Az Egyesült Államok háromoldalú megbeszéléseket vezetett Izraellel és Egyiptommal egy földalatti fal építéséről és egy megfigyelőrendszer telepítéséről, amelyre azért lenne szükség, mert a jelenlegi kerítés alatt a Hamász emberei át tudnak ásni.

Az izraeli hadsereg felszólította a palesztinokat, hogy ideiglenesen ürítsék ki Hán Júnisz déli negyedeit, hogy ott „erőszakkal tudjon tevékenykedni”, és azt mondta nekik, költözzenek át egy humanitárius területre, Al-Mavaszi városrészbe – áll egy katonai közleményben. Az al-Bureidzs menekülttáborban korábban öt palesztin halt meg egy házra mért izraeli légicsapásban, míg az egyiptomi határhoz közeli Rafahban egy másik, egy házra mért csapásban további négy palesztin halt meg – közölték a mentősök.

Az ENSZ és a humanitárius szervezetek tisztviselői azzal vádolják Izraelt, hogy aránytalan erőt alkalmaz a háborúban, és nem biztosítja a civileknek a biztonságos helyeket. Izrael ezt tagadja.

Pénteken a hadsereg közölte, hogy a csapatok Hán Júniszban palesztin harcosok ellen harcoltak, alagutakat és más infrastruktúrát semmisítettek meg, miközben igyekeztek visszaszorítani a kisebb militáns egységeket, amik továbbra is tűzerővel támadták a csapatokat.

Látszik, hogy több mint 9 hónappal a Hamász október 7-i támadását követő izraeli gázai invázió kezdete után az izraeli hadsereg nehezen tudja felszámolni az ellenállást. Az Izrael által megszállt Ciszjordániában fekvő Ramallahban Nabil Abu Rudeineh, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője az USA támogatását okolta az izraeli támadások eszkalálódásáért.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint, amik nem tesznek különbséget harcosok és civilek között, a háború kezdete óta több mint 39 ezer palesztint öltek meg izraeli csapásokban az enklávéban. Izraeli tisztviselők becslése szerint a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot is magában foglaló militáns csoportok mintegy 14 ezer harcosa halt meg vagy esett fogságba a háború kezdetén több mint 25 ezerre becsült főből. Az izraeli számítások szerint az október 7-i dél-izraeli támadásban kb. 1200 ember halt meg és 250-et ejtettek túszul. (Reuters)