Szombat délelőtt a romániai Tusnádfürdőn rendezett fesztiválon Orbán Viktor több mint egy órás beszédet tartott, amin beszélt a most zajló orosz-ukrán háborúról, majd egy 500 éve nem látott világrendszerváltásról fejtette ki gondolatait, végül pedig ismertetett egy „nagy stratégiát” arról, hogy a megváltozó világrendben Magyarországnak szerinte mit kellene tennie. Az eseménytTelex percről perce közvetítette a helyszínről.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy az unió alapszerződésében az áll: az unió célja a béke. Brüsszel azonban szerinte úgy akar békét teremteni, hogy folyamatosan támogatja a háborút. A kormányfőnek Brüsszelről most Lenin jutott eszébe, aki azt mondta: a kommunizmus végével elhal az állam. „Ahogy Lenin tézisét sem értettük, úgy most a brüsszelieket sem értjük az üléseken” – mondta.

A kormányfő úgy látja, Trump már a kapuk előtt áll, és ha Európa nem vált át békepolitikára, akkor a vereségét beismerve, szégyenszemre és a politika felelősségét egyedül vállalva kell majd ezt megtennie. Orbán szerint az erjedés megkezdődött, az ukránoknak már leesett a tantusz, és ők is próbálnak a béke irányába mozdulni.

A kormányfő három nagy témáról beszélt, hosszan kifejtve mindegyik részt.

  1. A háborúról, mert az szerinte felfedi azt a valóságot, amiben élünk. Ez pedig nem volt eddig látható és leírható eddig, de a háborús rakéták villanó fényénél azzá vált.
  2. Mi lesz a háború után? Új világ jön vagy a régi folytatódik?
  3. Ha pedig új világ lesz, arra hogy kell Magyarországnak felkészülnie?

Orbán szerint „a háború a mi piros bogyónk” a Mátrix című filmből. A filmben két gyógyszer között lehet választani, és ha a piros bogyót nyeljük le, leereszkedhetünk a valóságba. Ebben a közegben pedig elvesztik az erejüket a médiatorzítások, a politikusok taktikai füllentései és az összeesküvés-elméletek is. Marad a pőre valóság.

A valóság az, hogy a háborúban brutális veszteségeket szenvednek el a felek. Ennek ellenére nem akarnak kiegyezni. Miért? Egyrészt mert mindketten azt hiszik, hogy győzhetnek. Másrészt mindkettő felet fűti a saját maga valós vagy vélt valósága. Ukrajna önvédelemben van, és függetlenségi háborút vív. Oroszország szerint súlyos NATO-fejlesztések történtek Ukrajnában, és nem akarnak NATO-csapatokat, NATO-fegyvereket látni az orosz-ukrán határon. Mivel egyik fél sem fogja feladni a háborút, egyenes út vezet az eszkalációhoz. Békét ezért csak kívülről lehet hozni.

Eddig ahhoz voltunk szokva, hogy az USA Kínát deklarálta a legfőbb kihívónak, most mégis azt látjuk, hogy Oroszország ellen vív proxyháborút. Felmerül a kérdés: mitől észszerű dolog két ekkora államot egy ellenséges táborba összeterelni? – tette fel a kérdést Orbán. A kormányfő ugyanakkor elismerte, hogy Ukrajna ereje, ellenállóképessége minden várakozást meghalad. 1991 óta ezt az országot elhagyta 11 millió ember, oligarchák uralták, korrupció az egekben, az állam lényegében nem működött, most mégis sikeres, példátlanul erős ellenállást mutat, Ukrajna valójában egy erős ország. Szerinte Ukrajna eddig ütközőzónának látta magát, az egy „hervasztó lelkiállapot”, most viszont felvillant a nyugathoz tartozás perspektívája. Új küldetése az, hogy a nyugat keleti határőr vidéke legyen.

„Oroszország közben más, mint aminek láttuk, és más, mint aminek láttatták velünk. Oroszország gazdasági életképessége kiemelkedő” – folytatta Orbán Viktor. Az uniós szankciók szerinte nem működnek a valóságban, hiába ígérték ezt Brüsszelben. „Mindenkinek van egy terve, amíg szájon nem vágják” – idézte ezzel kapcsolatban Mike Tysont. Oroszország ugyanis alkalmazkodott a szankciókhoz a 2014-es krími válság óta, és felkészültek arra, hogy önállóan is tudjanak működni. Nagy technikai, gazdasági és társadalmi rugalmasságot mutat az ország.

Közben „az európai politika összeomlott” Orbán szerint, Európa feladta saját érdekeinek védelmét. Európa szerinte nem tesz mást, mint az USA demokrata párti külpolitikáját követi feltétel nélkül, akár önsorsrontás árán is. „A szankciók versenyképtelenné tették az unió gazdaságát, és ezzel behódoltak az USA-nak szerinte. Az európai politika azért is omlott össze, mert korábban az unió központja a Párizs-Berlin-tengely volt, a háború óta azonban a London-Varsó-Kijev, illetve a balti- és skandináv államok tengely lett a meghatározó.

Lengyelország úgy akart kiszabadulni a németek és oroszok nyomásából Orbán szerint, hogy behívta az amerikaiakat, az USA európai támaszpontja lett. Lengyelország ezért a stratégiáért adta fel a francia-német-tengelyt elfogadó V4-stratégiát is. A ”lengyelek a legszemforgatóbb és legálságosabb politikát csinálják Európában„ a kormányfő szerint: morálisan kioktatnak minket, kritizálnak az oroszokkal fenntartott kapcsolatokért, közben áttételesen ugyan, de vásárolnak az oroszoktól gázt.

Orbán szerint az igazi feladat nekünk, hogy a háború fényében megpróbáljuk újra megérteni a nyugatot, mert a mi szempontunkból azt irracionálisnak látjuk. Itt ismét azt fejtette ki, hogy Közép-Európa nemzetállamokból áll, amik szuverének, van közös értékrendjük, biblikus alapjaik. Közben a nyugat azt gondolja, ezek már nem léteznek, tagadják, hogy létezik közös kultúra. Ebben a felfogásban nincs közerkölcs, ”ha látták a pénteki olimpiai megnyitót, akkor ezt bárki láthatta. Sajátos fejtegetése szerint a nyugati „posztnemzeti” gondolkodás Isten, család, haza helyett önmagára fókuszál, „amit kapsz, nem a nagyság lesz, hanem a nagyképűség”, és „megjelent az agresszív törpe mint új embertípus”.

A nemzetállami gondolkodás minket stratégiai realizmusra kényszerít, folytatta, a posztnemzeti gondolatnál megjelenik az elitizmus és populizmus problémája. „Az elitek elítélik a népet, amiért a jobboldal irányába sodródik.” A nép meg válaszul azzal gyanúsítja az elitet, hogy nem azzal foglalkozik, ami neki fontos. Orbán szerint Brüsszel továbbra is egy liberális oligarchia megszállása alatt van, az EU központja visszatért a 3T, azaz a tilt, a tűrt, és a támogatott kategóriákhoz. „Mi a tiltott kategóriába tartozunk, a hazai ellenfeleink a támogatott kategóriába tartoznak”. Különösen az Európai Néppárthoz csatlakozó Tisza Párt van ez utóbbiban – mondta Orbán. A miniszterelnök szerint Putyin legnagyobb fegyvere, soft powerje, hogy nyugaton LMBTQ-propaganda van, mert ettől ők még népszerűbbek, vonzóbban lettek.

Orbán Viktor a racionális oroszoktól az agresszív törpén át jutott el a világrendszerváltás nagy stratégiájához

Beszéde második részében a kormányfő a közelgő „világrendszerváltásról” beszélt. Szerinte olyan változás jön, amire 500 éve nem volt példa, és ebben a helyzetben intellektuális bátorságra van szükség. Ázsiából kiindulva alakul át teljesen a világrendszer, és a következő évtizedekben, évszázadokban Ázsia lesz a világ meghatározó központja. Ázsia oldalán van már most a demográfiai, a technológiai előny, de több ott a tőke, a pénz, ott vannak a legnagyobb vállalatok, kutatóintézetek és tőzsdék.

A kormányfő a beszédében megemlítette, hogy előző nap beszélt Donald Trumppal telefonon, aki üdvözletét küldte a tusványosiaknak. Trump is azon dolgozik, hogy erre a helyzetre megtalálja a választ. Trump kísérlete az USA utolsó lehetősége, hogy a világelsőséget megőrizze. Ha most Donald Trump nyert, és utána kétszer az alelnökét választják elnöknek, akkor 12 év alatt már véghez lehet vinni a nemzetstratégiát, mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint erre a helyzetre több európai válasz lehet. A skanzen: az USA alá betagolódva alárendelt szerepben marad Európa. A második lehetőség: stratégia autonómia, be kell nevezni a világváltás rendszerébe. Mégiscsak 400 millió emberről beszélünk. Ehhez európai önellátás kell, ami nem fog menni atomenergia nélkül, újra kell teremteni a tőkevonzó képességet, nagy infrastruktúra-fejlesztésre van szükség, erős katonai szövetségre, hadiiparra, háború után új kiegyezést kell kötni Oroszországgal, és „az uniónak mint önálló politikai projektnek fel kell adni magát”. Ukrajna ebben a konstrukcióban nem lehet se uniós, se NATO-tag.

A kormányfő ezután arra tért rá, hogyan kell szerinte mozognia Magyarországnak ebben az új helyzetben. Szerinte kis stratégiáik eddig is voltak, általában 2030-ig tartók. De ez egy világrendszerváltáskor nem elég, szükség van egy nagy stratégiára, egy hosszabb időtávra. Ennek kidolgozása Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatójának a feladata. Még nincs jó állapotban ez a nagystratégia, ismerte el a miniszterelnök, mert annak nyelvezete túlságosan értelmiségi. Kell még jó fél év, hogy ez a stratégia érthető legyen.

Orbán ezért néhány pontot ismertetet ezekből az anyagokból:

  • A magyar stratégia kulcseleme a konnektivitás. Nem engedjük magunkat bezárni a keleti és nyugati világgazdaságba, mindkettővel kapcsolatban kell maradni Orbán szerint. Nem szállunk be a kelet elleni háborúba, technikai, kereskedelmi blokkosodásba, hanem önálló utat fogunk járni.
  • A nemzeti szuverenitásban fontos a miniszterelnök szerint, hogy minden szektornak legyenek saját bajnokai, és alatta versenyképes középvállalkozások. Az elmúlt években egy piramist építettek fel, aminek a csúcsán a nemzeti bankszektor, energiaszektor, élelmiszeripar, mezőgazdasági alapanyag termelés, informatikában, távközlés, média, építőipar, ingatlanfejlesztés, a gyógyszeripar, a hadiiparban, a logisztika az egyetemi tudásipar áll. Ezek allatt vannak a hazai kis- és középvállalkozások: 2010-ben 3 ezer kkv volt, most 15 ezer. A miniszterelnök azt ígérte, nagy programot indítanak a kis- és középvállalkozásoknak, ha béke lesz.
  • A szuverenitás gazdasági alapját jelenti az is, hogy a pénzügyi függetlenségünket erősíteni kell, az adósságunkat nem az 50-60, hanem a 30 százalék közelébe kell levinni, és regionális hitelezőként meg kell jelenni – mondta Orbán.
  • Nem szabad átváltanunk szolgáltatásközpontú gazdaságra. A szolgáltatószektor fontos, de meg kell őrizni a termelőközpont jellegét Magyarországnak, mert a hazai munkaerő csak itt találhat száz százalékos foglalkoztatást. A Nyugat hibáját nem szabad elkövetni, hogy bizonyos termelő munkákat vendégmunkásokkal végeztet el. Ha ez bekövetkezik Magyarországon, az egy olyan társadalmi bomlást indít el, amit nehéz lesz megállítani.
  • Orbán szerint 2035-re demográfiailag önfenntartónak kell lennünk, 2025-ben a gyerekek után járó adókedvezményt valószínűleg nem egy, hanem két lépésben, de egy év alatt meg kell duplázni. Folyamatosan zsilipelni kell azokat az embereket Nyugat-Európából, akik keresztény országban akarnak lenni. A társadalomnak középosztálybelinek kell lennie, a családoknak rendelkeznie kell vagyonnal.
  • A magyar falurendszert meg kell tartani, városi szolgáltatásoknak kell a falvakban is lenniük.
  • A szuverenitásvédelem része az is, hogy nem asszimilálódunk, nem tagozódunk be, hanem a saját utunkat járjuk.
  • A nagy stratégiának nem szabad Kis-Magyarországból kiindulnia, a világban élő összes magyart magába kell foglalnia. Orbán azt ígérte, hogy belátható időn belül az összes, magyaroknak járó támogatást, például a családtámogatást kiterjesztik a magyarok lakta területekre az országhatárokon kívül is. Pontos dátumot nem ígért.

Ezt a 20-25 éves folyamatot Orbán szerint nem ők fogják befejezni, hanem leginkább a mai 20-as, 30-as éveikben járó vagány, nemzeti érzelmű, bátor fiatalok. Orbán szerint ezeket a terveket biztosan fogják támadni kívülről, meg fogják azt kérdőjelezni, de ezt a küzdelmet vállalni kell, hiszen a másik oldalon ott lesznek a „liberális, slim fitt-szerkós, latte avokádós, mindenmentes, öntetszelgő politikusok”.