A Fény utcai piac forradalmi újítása: kasszamentes bolt nyílt

Az RTL Híradó riportja alapján a Fény utcai piacon megnyílt az első pénztáros és kasszamentes bolt, ahol a vásárlás teljesen automatizált módon, egy applikáción keresztül történik.

A Máltai Szeretetszolgálat által működtetett üzlet egyedülálló kezdeményezés, amely a vidéki kézműves termelőket hozza közelebb a fővárosi vásárlókhoz. A boltban nincs szükség pénztárosra vagy kasszára, a vásárlás folyamatát egy applikáció segítségével bonyolítják le.

A vásárlók a bolt polcain található 72 féle kézműves termék közül válogathatnak. A rendszer úgy van kialakítva, hogy a termékek leemelésekor azok automatikusan bekerülnek a virtuális kosárba, visszahelyezés esetén pedig kikerülnek onnan.

Romhányi Tamás, a Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője elmondta, hogy a bolt használatához egy egyszerű regisztráció szükséges, majd az applikáción keresztül történik a vásárlás. A vásárlás befejeztével, amikor a fogyasztó távozik az üzletből, a rendszer automatikusan levonja a termékek árát a hozzárendelt bankkártyáról.

A projekt jelenleg nem termel nyereséget, hanem egy szociális program részeként működik, amelynek célja, hogy piacot biztosítson a vidéki termelők számára. A kezdeményezést a jövőben szeretnék továbbvinni, például olyan fejlődő falvakba, ahol már évek óta nincs helyi bolt.