Tóth Krisztián és Gercsák Szabina búcsúja a párizsi olimpián

Mindkét szerdán érdekelt magyar dzsúdós, Tóth Krisztián és Gercsák Szabina is elveszítette első meccsét a párizsi olimpián, így mindketten búcsúztak a versenytől.

Tóth Krisztián, aki a Tokióban szerzett bronzérmével a magyar dzsúdó történetében az első lehetett volna, aki két olimpiai érmet nyer, a román Alex Cret ellen szenvedett vereséget a férfiak 90 kilogrammos versenyében. A mérkőzés során Cret kétszer is földharcra kényszertette Tóthot, aki egy perc után meg is intettek. Tóth egy remek válldobást indított, de nem tudta továbbvinni az akciót, és mindkét versenyző megkapta a figyelmeztetést. Az alapidő lejárta előtt ismét Tóthot intették, majd a hosszabbításban a román dzsúdós aktívabb volt, ami szűk másfél perc elteltével újabb figyelmeztetést ért a magyar versenyző számára, és a harmadik intés már a leléptetését jelentette.

Tóth Krisztián az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy ellenfele megérdemelten nyert, és hogy a technikai előnyök az ő javára billentek, ami a harmadik intésben is megmutatkozott. Az M4 Sportnak adott nyilatkozatában Tóth Krisztián kifejtette, hogy nehéz számára, hogy ez az egyetlen nap ne mérgezze meg az utóbbi tíz évet, és hogy igyekszik abba kapaszkodni, hogy több mint egy évtizedes munka van mögötte.

Gercsák Szabina a nők 70 kilogrammos versenyében az ausztrál Aoife Coughlan ellen kapott ki. Két perc elteltével már két intésnél tartott, így jutottak el a hosszabbításig, ahol Coughlan 13 másodperc elteltével egy hátsó gánccsal földre vitte Gercsákot, és ezzel nyert.

A párizsi olimpián a magyar küldöttség talán legnagyobb éremesélyeseként indult Tóth Krisztián így helyezetlenül zárt a francia fővárosban. Az olimpiai játékok azonban nem csak a sportolók teljesítményéről szólnak, hanem az adminisztrációs hibákról is, amelyek súlyos csalódást okozhatnak. A nigériai Favor Ofili sprinter például kihagyta a 100 méteres női síkfutás versenyét, mivel a Nigériai Atlétikai Szövetség és a Nigériai Olimpiai Bizottság illetékesei nem regisztrálták a versenyre, annak ellenére, hogy kvalifikálta magát. Ofili, aki a 2020-as tokiói olimpián sem vehetett részt a megfelelő tesztelési rendelkezések hiánya miatt, csalódottságát fejezte ki, és reménykedik, hogy a 200 méteres síkfutás versenyén már részt vehet.