Munkahelyi balesetek és a kártérítési felelősség

Magyarországon a munkahelyi balesetek miatt indított kártérítési perekben akár százmillió forintos összegekről is szó lehet, és egy csonttörés esetén is tízmillió forintos kártérítés járhat a munkavállalónak.

Az Economx információi szerint a munkahelyi balesetek gyakoriságát tekintve a 7–13 napos távolmaradást igénylő esetek a leggyakoribbak, ezek az összes baleset 25-30 százalékát teszik ki. A Munkástanácsok Országos Szövetségének ügyvezető alelnöke szerint évente körülbelül 30 ezer munkahelyi baleset történik, de a valós szám ennél magasabb lehet, mivel sok eset nem kerül dokumentálásra.

Szabó Imre Szilárd ügyvéd hangsúlyozza, hogy a munkáltatók felelőssége objektív, vagyis vétkességtől függetlenül áll fenn. A munkavállalóknak ajánlott nem elhamarkodottan nyilatkozni vagy aláírni dokumentumokat, hanem mielőbb jogi segítséget kérni.

A kártérítés célja, hogy a munkavállalót olyan helyzetbe hozza, mintha a baleset nem történt volna meg. A munkavállalónak bizonyítania kell a munkaviszony fennállását, a kárát, és a kárnak a munkaviszonnyal való okozati összefüggését.

Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a hivatalosan elismert évi mintegy négyszázmilliárd forintos költség többszörösével terheli a magyar nemzetgazdaságot a biztonságos munkakörnyezet hiánya. A munkáltató a munkavállaló különböző vagyoni kárait köteles megtéríteni, beleértve az elmaradt jövedelmet, dologi kárt, egészségkárosodásnál felmerülő egyéb kártételeket és a hozzátartozó kárát. A gyógykezelés és orvosi ellátás költségei is érvényesíthetők, ha a baleset miatt szükségessé válnak.

A kártérítés három módon állapítható meg: tételes kártérítés, általános kártérítés és járadék. A munkáltató két esetben mentesülhet a felelősség alól: ha bizonyítja, hogy a kár olyan körülmények miatt következett be, amelyekkel nem kellett számolnia, vagy ha a kárt kizárólag a károsult magatartása okozta. Rendkívüli haláleset esetén a rendőrség is vizsgálódik, és a munkáltató magatartása veszélyeztetési tényállást is megvalósíthat.

: Economx