Karsai Dániel küzdelme az életvégi döntés jogáért

Az RTL Házon kívül műsorának stábja meglátogatta Karsai Dánielt, aki az életvégi döntéshez való jogért küzd, és az állapota egyre romlik.

Karsai Dániel, aki az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegségben szenved, a strasbourg-i emberi jogi bírósághoz fordult, hogy maga dönthessen élete befejezéséről. Az RTL Házon kívül műsorában látható volt, hogy beszéde lassú és nehezen érthető, és már gyomorszondán keresztül táplálják. Márciusban még képes volt emaileit elolvasni, de most már ágyhoz kötve él. Karsai elmondta: „Értelmes az életem. Tudok kapcsolódni a szeretteimhez. És tudok küzdeni az életvégi döntéshez való jogért.”

A jogász testvére, Péter fogja továbbvinni az ügyet, ha Karsai a per befejeződése előtt elhunyna. Karsai korábban alkotmányjogászként dolgozott, és csalódottságát fejezte ki, mivel a Nemzeti Választási Bizottság nem engedélyezte az aktív eutanáziáról szóló népszavazás kiírását. A döntést a Kúrián támadták meg, és a kérelem elbírálására májusban kerül sor.

Április 3-án Karsai úgy döntött, hogy abbahagyja ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából. Azonban ez a lépés nem érinti az iroda működését, sem az Emberi Jogok Európai Bíróságán folyamatban lévő életvégi döntések szabadságáról szóló ügyét, amelyben továbbra is képviseltetik magát.

Március 26-án arról számoltunk be, hogy a parlamentben nem került sor vita elé az eutanázia kérdése, miután a fideszes többség leszavazta a bizottsági ülésen Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnökének kezdeményezését. A javaslat célja az volt, hogy ne legyen bűncselekmény, ha valaki közreműködik egy gyógyíthatatlan beteg kérésére a kegyes halál elősegítésében.

Az ALS betegség, amely Karsai Dánielt is érinti, az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával jár, és végül a légzőizmok leállásához vezet, ami a beteg halálát okozza. Karsai korábban egyházi személyekkel is tárgyalt az eutanázia kérdéséről.