Novák Katalin látogatása eltűnt a spanyol lovasiskola Facebook-oldaláról

Az Andalúziai Királyi Lovasiskola Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést Novák Katalin volt köztársasági elnök látogatásáról, azonban a poszt később eltávolításra került.

Novák Katalin, Magyarország korábbi elnöke, csütörtökön jelent meg az Andalúziai Királyi Lovasiskolában, Ignacio Rosales de Salamanca ezredes, a spanyol honvédelem andalúziai küldöttségének megbízottja társaságában. A lovasiskola pénteki Facebook-bejegyzésében számolt be a látogatásról, amelyhez több fotót is mellékeltek. A bejegyzésben azt írták: "Tegnap látogatást tett nálunk Novák Katalin, Magyarország korábbi elnöke és Ignacio Rosales de Salamanca ezredes, a spanyol honvédelem andalúziai küldöttségének megbízottja" .

A bejegyzés eltávolításának okáról a Jerez de la Fronterában található lovasiskolától érdeklődtünk, válaszukat még várjuk. Egyelőre nem érkezett információ arról, miért távolították el a látogatáson készült fotókat . Azonban a látogatásról készült tartalmakat nem minden platformról sikerült eltávolítani, így például az X-en (korább nevén Twitter) továbbra is elérhetőek a fotók .

Novák Katalin február 10-én mondott le köztársasági elnöki pozíciójáról, és azóta nem jelent meg nyilvánosan. Utódja, Sulyok Tamás beiktatásán sem vett részt. Novák háromfős titkárságot igényelt, amely a Szabad György Irodaházban kapott helyet, és egy gazdasszonyra is igényt tart, havi bruttó 700 ezer forintért. Lakást is igényelhetett volna, de ezzel a lehetőséggel nem élt.

A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők, jelenleg ez bruttó 5,2 millió forint havonta. Novák Katalint a törvény alapján élete végéig a háromfős titkárság mellett térítésmentes egészségügyi ellátás és autó is megilleti. A kegyelmi botrány miatt lemondott Novák Katalin a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szeresét, jelenleg bruttó 5,2 millió forintot kap havonta, emellett térítésmentes egészségügyi ellátásra is jogosult. A volt államfőt egy háromfős titkárság segíti munkájában, amelynek költségeit az Országgyűlés Hivatala finanszírozza. A korábbi államfő élete végéig jogosult meghatározott feltételekkel gépjárműhasználatra, az autót és a biztonsági gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja. A törvény alapján a köztársasági elnök azokat az ellátásokat, illetve szolgáltatásokat, amelyeket még nem igényelt, élete végéig bármikor bejelentheti.