Neptun rendszer feltörése: Letartóztatták a gyanúsítottat

A magyar egyetemek Neptun oktatási rendszerét feltörő hackert, J. Gábort a rendőrség letartóztatta. A gyanúsított több mint száz bűncselekmény elkövetésével vádolható, beleértve az ösztöndíjak jogosulatlan átutalását és a jegyek manipulálását is.

A csaló a rendszerbe való bejutás után manipulálta a hallgatók bankszámlaszámait, és ösztöndíjakat utalt át saját és egy külföldi számlájára. A rendőrség tájékoztatása szerint J. Gábor mintegy 400 ezer forint kárt okozott, de a bankok gyors beavatkozása következtében nem tudott nagyobb összeget eltulajdonítani. A gyanúsítottat információs rendszer vagy adat megsértésével, valamint csalás bűntettével is megvádolhatják, ami akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A nyomozás során kiderült, hogy a hacker egyedül hajtotta végre a bűncselekményeket, és több mint 100 fiókhoz férhetett hozzá. Összesen 51 hallgató bankszámlaszámát módosította, és 4 millió forintot próbált meg átutalni. A rendőrség eddig 130 esetet vizsgált, és a nyomozás továbbra is folyamatban van. A BRFK nyomozói azonosították és május 6-án elfogták a gyanúsítottat budapesti otthonában, ahol számítógépet, adathordozókat, mobiltelefonokat, belső adattárat, tabletet, egy gáz-riasztófegyvert, laptopot, más nevére kiállított – köztük körözött – magyar okmányokat és egy univerzális rádiófrekvenciás eszközt foglaltak le.

A Neptun rendszert a múltban is többször feltörték, például 2023 áprilisában, amikor hamis üzeneteket küldtek a hallgatóknak. A rendőrség által bemutatott videóban J. Gábor részletesen elmagyarázza a csalás módszerét, és arról is beszámolt, hogy hasonló támadásokat tervezett más egyetemek ellen is. A lefoglalt számítógépen talált videón a hacker maga magyarázza el, hogy milyen módszerrel jutott hozzá hallgatótársai belépési adataihoz, és milyen szoftvert használt az adathalászathoz. A férfi a pénzügyi módosítások mellett több oktató fiókadatát is megszerezte, majd azokat felhasználva saját, és az egyik ismerősének az érdemjegyét módosította.

J. Gábort a nyomozó hatóság üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, valamint csalás kísérlet miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vétele mellett kezdeményezték letartóztatását, amit a bíróság elrendelt. A gyanúsított jelenleg letartóztatásban van, és várja a további jogi eljárásokat. Farkas Péter ezredes elmondása szerint a csaló a Neptunban vizsgaidőpontokat és érdemjegyeket is átírt, és több magyarországi felsőoktatási intézmény, illetve egy holland egyetem adatbázisába is betört, utóbbi esetben még vizsgálják, hogy az bűncselekménynek minősül-e.