Amerikai támogatás Ukrajnának

Ukrajna további 3,9 milliárd dollár (1420 milliárd forint) segélyt kapott az Egyesült Államoktól, amely jelentős hozzájárulást jelent az ország államháztartásához az orosz agresszióval szembeni ellenállás idején.

Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter kiemelte, hogy a támogatás elsősorban a tanárok, a polgári védelmi szolgálatok munkatársai és más közalkalmazottak bérének finanszírozására, valamint az országon belüli menekültek, alacsony jövedelmű családok és fogyatékkal élők támogatására szolgál. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kijevi vezetésnek nem kell visszafizetnie ezt a támogatást.

Az Egyesült Államok 2022 februárja óta összesen közel 27 milliárd dollár közvetlen támogatást nyújtott Ukrajnának, míg a kijevi vezetés partnerei összességében több mint 90 milliárd euróval segítették a büdzsét. Jelentős részét, több mint felét a 2024-es ukrán költségvetésnek külföldről finanszírozzák.

A támogatás különösen fontos Ukrajna számára, mivel az ország egy hónapra van attól, hogy elkerülje az államcsődöt. Augusztus elsején lejár az a kétéves moratórium, amelyet a háború kitörése miatt biztosítottak Kijevnek a külföldi állami és magánhitelezők, köztük olyan magánkötvény-tulajdonosok, mint a francia Amundi és az amerikai Pimco.