Kapu Tibor az Axiom Space AX-4-es misszióján repül az űrbe

Kapu Tibor magyar űrhajós az Axiom Space AX-4-es missziójának keretében egy amerikai, egy indiai és egy lengyel űrhajóssal együtt fog a Nemzetközi Űrállomásra repülni. A küldetés célja a tudományos kutatás, a technológiai demonstráció és az űrkutatás előmozdítása, valamint az együttműködés erősítése a résztvevő országok között.

A legénység Peggy Whitson parancsnokból, Shubhanshu Shukla indiai pilótából, Sławosz Uznański lengyel küldetésspecialistából és Kapu Tibor magyar űrhajósból áll majd. A küldetés során a legénység tagjai a tudományos kutatásra, a technológiatesztelésre és az űr kereskedelmi célú használatára helyezik a hangsúlyt.

Az AX-4 küldetés Floridából indul majd a SpaceX Falcon 9 rakétájával és Dragon űrrepülőgéppel. A pontos indítási időpont még nem ismert, de a NASA döntése alapján ez 2024 második fele vagy 2025 eleje is lehet. A várakozások szerint a legénység 14 napot tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson.

A HUNOR (Hungarian to Orbit) program keretében Kapu Tibor, aki gépészmérnök végzettségű és eddig az autóiparban dolgozott, nyolc tudományos kísérletet fog végrehajtani az ISS-en. A 32 éves magyar űrhajós harminc napot tölt majd az űrállomáson, tartalékosa pedig a 35 éves Cserényi Gyula villamosmérnök.

A teljes legénység, beleértve Kapu Tibort és Cserényi Gyulát, már megérkezett Houstonba, hogy megkezdjék kiképzésüket az Axiom Space houstoni központjában. A legénység kijelölt tagjai még a Nemzetközi Űrállomás működtetésében résztvevő nemzetközi partnerekből álló testület, a Multilateral Crew Operations Panel hivatalos jóváhagyására várnak.

Az Axiom Space és a magyar kormány közötti együttműködés keretében 2022 júliusában írtak alá egyetértési nyilatkozatot, majd 2023 szeptemberében egy keretszerződést a magyar űrhajós feljuttatásáról.