Kettészakad az ország: zivatarok és napsütés várható

Vasárnap a HungaroMet előrejelzése alapján több dunántúli járásra elsőfokú, citromsárga riasztást adtak ki heves zivatarok miatt, miközben az ország legnagyobb részén sok napsütésre számíthatunk. A hőmérséklet maximumai 18 és 24 fok között alakulnak.

Az ország északkeleti részén kiderül az ég, de más területeken is bőven lesz napsütés, gomoly- és fátyolfelhők mellett. Délután azonban az ország délnyugati részén elszórtan záporok és zivatarok is kialakulhatnak, amelyek estére mindenhol megszűnnek. Az északkeleti, északi szél a Dunától keletre helyenként megélénkülhet, északkeleten és a zivatarok környékén erős széllökések is várhatók. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18–24 fok között várható, északkeleten lesz a hűvösebb idő.

A figyelmeztetés alá eső területek korábban kilenc vármegyét foglaltak magukban, de a riasztás most már csak alig több mint egy tucat járásban van érvényben. A következők voltak érintettek:

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Fejér,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Somogy,
  • Tolna,
  • Vas,
  • Veszprém,
  • Zala.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint a vasárnapi időjárás sokak számára lehet megterhelő. A hűvös reggel után gyorsan melegszik az idő, ami keringési problémákat, vérnyomás-ingadozást, szédülést és rosszullétet okozhat. Emellett migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság és tompaság is gyakori lehet. A szelesebb területeken élők fejfájásos panaszai, ingerlékenysége és nyugtalansága is fokozódhat. A déli órákban az UV-sugárzás erős lesz, ezért fontos a bőr megfelelő védelme.

Budapesten ma és holnap is sok napsütésre számíthatunk a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett. Éjszakára átmenetileg kiderül az ég, és csapadék nem várható. Az északkeleti, keleti szelet olykor élénk lökések kísérhetik.

A hétfői időjárásra általában sok napsütés várható, fátyol- és gomolyfelhők mellett, de a délnyugati, nyugati tájakon vastagabb felhők is megjelenhetnek, és a határmentén gyenge csapadék sem zárható ki. Az északkeleti, estétől már egyre inkább a keleti, délkeleti szelet kísérhetik élénk lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 5 és 11 fok között alakul, de a szélárnyékos részeken – főként az északi völgyekben – ennél alacsonyabb, akár fagypont körüli értéket is mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 19 és 24 fok között várható.