Paul Pelosi támadójára negyvenéves szabadságvesztést kért az ügyészség

Negyvenéves szabadságvesztés kiszabását kezdeményezte az amerikai igazságügyi minisztérium David DePape-ra, aki kalapáccsal támadt Paul Pelosira, Nancy Pelosi férjére. A bíróság testi sértés és emberrablás vádjában találta bűnösnek DePapet, és az ügyészség szerint a cselekedet terrorizmusnak minősíthető.

A Fox News információi alapján az észak-kaliforniai körzeti szövetségi ügyészség San Franciscó-i részlege pénteken memorandumot adott ki, amelyben vitatja a próbára bocsátási hivatal korábbi ajánlását, miszerint ne alkalmazzák a terrorizmus-klauzulát. Az ügyészség szerint DePape nem mutatott bűnbánatot, és tettével majdnem Paul Pelosi halálát okozta, célja pedig a korabeli házelnök, Nancy Pelosi elrablása volt.

Az ügyészség álláspontja szerint az esküdtszék elvetette DePape védekezését, miszerint támadásának más oka lett volna. DePape maga is elismerte, hogy valódi célpontja Nancy Pelosi volt, aki akkoriban az egyik legfőbb közjogi méltóság volt az Egyesült Államokban.

A bírósági tárgyaláson DePape beismerte, hogy azért tört be Pelosiék otthonába, hogy túszul ejtse a házelnököt, és megfenyegette, hogy „eltörje a térdkalácsát”, ha hazudna neki. A támadó azt is elismerte, hogy amikor a rendőrség kiérkezése miatt meghiúsult a terve, Paul Pelosi fejét kalapáccsal verte meg.

Ismail Ramsey szövetségi ügyész a negyven éves börtönbüntetést javasló levelében kitért DePape magánéleti problémáira és az általa hangoztatott összeesküvés-elméletekre is. Ramsey szerint DePape izolálódása és a YouTube-on, valamint a sajtóban eltöltött idő vezetett ahhoz a világképhez, amely a támadásra ösztönözte. Az ügyész hozzátette, hogy DePape előtörténete és körülményei ellenére sem teszik bocsánatossá a támadást.