„Kértük tőle, hogy írja le, miként épül le a teste” – Karsai Dániel színdarabja az idővel versenyt futva

Júniusban kerül bemutatásra Karsai Dániel életén alapuló dráma, amelyet a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász maga is ír. Szenteczki Zita rendező és Bíró Bence dramaturg azon dolgoznak, hogy Karsai minél tovább részt vehessen a darab készítésében. Az Egy tökéletes nap című mű nemcsak a fizikai leépülés drámáját mutatja be, hanem azt is, hogy a legnehezebb helyzetekben honnan meríthetünk erőt.

Szenteczki Zita elmondása szerint Karsai Dániel állapota javult a március végi tüdőgyulladás óta, és az olvasópróbák során minden színészt és alkotót meg kíván ismerni személyesen. A rendező és Bíró Bence dramaturg tavaly nyár végén kezdtek együtt dolgozni a betegségével nyíltan szembenéző Karsaival.

Karsai Dániel a betegségével kapcsolatos jogi harcát is folytatja, és az eutanázia lehetőségének magyarországi megvitatásáért küzd. A jogász állapotáról rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot, és egy dokumentumfilm is készül róla.

A színdarabban Karsai egy alteregót, a Beteg nevű karaktert hozott létre, és bár a szereplők valós személyekre emlékeztetnek, a darab nem lesz életrajzi mű. A színházi szakemberek segítségével a jogász személyes tapasztalatai is megjelennek majd a színpadon.

A darabban Karsai korábbi aktív életét és jelenlegi állapotát is bemutatják, és a betegség lefolyása mellett az eutanázia kérdésköre és a politikai szál is teret kap. Az alkotók számára fontos, hogy a valós élet drámája a színházban is működőképes legyen.

A munka során az idő sürget, hiszen nem lehet tudni, mennyi ideje van hátra Karsainak. A cél az, hogy a jogász minél tovább részt vehessen az alkotói folyamatban, és még láthassa a mű bemutatóját.

Az Egy tökéletes nap című előadásban a betegség mellett a családtagok, barátok, ápolók, politikusok és szerelmek is szerepet kapnak. A darab az elfogadásról, az eutanázia kérdéséről és az emberi kapcsolatokról is szól.

Karsai Dániel szerint az élet tökéletes, amíg az adott napon túlsúlyban van. Az előadás azt is bemutatja, hogy a betegség hogyan válhat az ember saját testének akadályává.

Az alkotók szerint a színház segítségével a nehéz témák is átélhetővé és megérthetővé válnak. Szenteczki Zita és Bíró Bence célja, hogy a színház platform legyen a társadalmi felelősségvállalásra és a halál tabujának felszámolására.