Ha most kéne indulni, ezt a könyvet vinnénk magunkkal Tbiliszibe

Leo Vardiashvili első regénye, a Sűrű erdő szélén, egy személyes és történelmi utazásra invitálja az olvasót Grúziába, ahol a múlt és a jelen összefonódik.

Leo Vardiashvili, aki 12 éves korában hagyta el Grúziát és költözött Londonba, a Queen Mary Egyetemen tanult angol irodalmat, és jelenleg a pénzügyi szektorban dolgozik. Az Observer által a tíz legígéretesebb induló szerző közé választott Vardiashvili debütáló regénye, a Sűrű erdő szélén, 2024 januárjában jelent meg, és több mint egy tucat országban, köztük Grúziában is kiadták.

A regény főszereplője, Szaba, és az elbeszélője, aki 8 éves korában menekült el a Grúziában dúló háború elől Londonba. A családegyesítési kísérletek sorozatos kudarca után, Szaba és bátyja, Szandro, az anyjuk halála után évekkel később visszatérnek Grúziába, hogy megtalálják az eltűnt apjukat.

Szaba utazása Tbiliszibe veszélyekkel teli, a kijevi repülőtéren figyelmeztetik, hogy bajba kerülhet, és a grúz fővárosban kaotikus állapotok fogadják. A helyi állatkertet elsodró özönvíz után vadállatok kószálnak a városban, és Szaba megtudja, hogy apja ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A regényben a történelmi események, mint a Szovjetuniótól való elszakadás, a polgárháború, az abház konfliktus és a 2008-as orosz–grúz háború is helyet kapnak. A narrátor a város és az ország történelmét is bemutatja, például Tbiliszi sokszoros megszállásáról és újjáépítéséről is olvashatunk.

A Sűrű erdő szélén az emlékezés, a hiány és a keresés témáit is feldolgozza. A főszereplő, Szaba, a keresés során újra felfedezi gyerekkorának helyszíneit, és belső párbeszédet folytat elhunyt családtagjaival és ismerőseivel.

A regényben az irodalmi utalások is fontos szerepet kapnak, például Shakespeare-idézetek, az apa kiadatlan színdarabjából vett részletek, és más művekre való hivatkozások is megtalálhatók. A cím is egy Grimm-mese kezdő sorából származik, ami a vendégszöveg-technikát alkalmazza.

A Sűrű erdő szélén egy sokarcú, színes Tbiliszit és Grúziát mutat be, és helyszínei, mint Szololaki, Mtacminda, Vake, Kukia és Usguli, kulcsfontosságúak a cselekmény szempontjából. A regény nemcsak a történelmi és politikai folyamatoknak való kiszolgáltatottság tapasztalatát rögzíti, hanem az irodalom valóságformáló erejét is hangsúlyozza.

Leo Vardiashvili: Sűrű erdő szélén
Fordította: Neset Adrienn
Athenaeum, 2024, 6990 Ft