Újra nyit a baltimore-i kikötő

Néhány napon belül újra teljes kapacitással működhet a baltimore-i kikötő, miután elkezdték vontatni a márciusi hídomlás helyszínéről a balesetet okozó Dali konténerszállítót.

A Dali konténerszállítót, amely márciusban okozott hídomlást Baltimore-ban, hétfőn kezdték el vontatni a kikötő felé. A helyszíni beszámolók szerint a hajót a hétfő hajnali órákban tették úsztathatóvá, és a dagály segítségével vontatóhajók mozdították el a Francis Scott Key híd romjai közül.

A március 26-án történt baleset során a Dali műszaki hiba miatt irányíthatatlanná vált és nekisodródott a hídnak, amely összeomlott. A tragédiában hat karbantartó munkás vesztette életét, két embert pedig sikerült kimenteni a vízből. A hídomlás pillanatában járművek nem közlekedtek a hídon, mert a hajó vészjelzésének nyomán sikerült leállítani a forgalmat, alig egy perccel azelőtt, hogy a hídszerkezet a vízbe zuhant.

A kikötő, amely az amerikai gazdaság számára is kiemelten fontos, az elmúlt hetekben csak részlegesen nyitott újra. A teljes kapacitás eléréséhez szükséges volt a sérült hajó eltávolítása a Patapsco-folyó torkolatából, amely a kikötő bejáratát is jelenti.

A hajót fogva tartó acélszerkezetet május 13-án irányított robbantással távolították el, és azóta több száz tonna acélroncsot és egyéb törmeléket emeltek ki a vízből.

A katasztrófa okait vizsgáló előzetes jelentés szerint a Dali legénysége az indulás előtti napokban elektromos kimaradást tapasztalt, és a baleset éjszakáján is ez okozta a jármű irányíthatatlanná válását. A hajó Srí Lanka felé tartott volna, több ezer konténerrel a fedélzetén.

A balesetben összeomlott híd a baltimore-i régió egyik fontos közlekedési útvonalát jelentette. Joe Biden elnök és Wes Moore, Maryland kormányzója ígéretet tett a híd újjáépítésére, amelynek költségeit a szövetségi költségvetés fedezi majd. A tervek szerint a több kilométer hosszúságú híd 2028-ra készülhet el.

A tervek szerint a 300 méter hosszú és 60 méter széles Dali konténerszállítót hétfőn visszavontatják a kikötőbe, ahonnan csaknem két hónapja útnak indult. Helyben néhány hétig kisebb javításokat végeznek rajta, majd átkerül egy nagyobb hajójavító műhelybe, ahol alaposan helyreállítás következik.