Karsai Dániel a Berzsenyi Dániel Gimnázium díszpolgára lett

A Berzsenyi Dániel Gimnázium csütörtökön jelentette be, hogy díszpolgárrá avatták Karsai Dánielt, az ALS nevű betegséggel küzdő alkotmányjogászt, aki az intézmény egykori diákja volt.

Karsai Dániel az 1991 és 1995 közötti időszakban járt a gimnázium idegen nyelvi tagozatos osztályába, és most ő lett az intézmény első díszpolgára. Az Eduline hírportál is beszámolt az eseményről. Az alkotmányjogász testi leépülését a médiában és közösségi portálokon keresztül nyomon követhetik az érdeklődők. A gimnázium honlapján megjelent beszámoló szerint Karsai célja a nyilvánossággal az, hogy megmutassa, mit jelent a méltóság elvesztése és a teljes kiszolgáltatottság.

A gimnázium kiemelte, hogy Karsai Dániel a testi és lelki szenvedések ellenére is megőrzi humorát és szakmai elkötelezettségét, másokon való segítésre törekszik. Az intézmény büszkén avatta díszpolgárává.

Karsai Dániel ALS-ben, azaz amiotrófiás laterálszklerózisban szenved, ami az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadását okozza. A betegség nem érinti a mentális képességeket, így a betegek tiszta tudattal élik meg a teljes lebénulást. Az ALS utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül.

2023 augusztusában szembesült a halálos diagnózissal, szeptemberben pedig bejelentette, hogy az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Az ügyben még nem született döntés.

Az utóbbi időben Karsai Dániel állapota rohamosan romlott, de a Népszava interjújában elmondta, hogy még nem érzi úgy, hogy az aktív eutanázia lehetőségével élne, ha ez engedélyezett lenne. Az RTL Házon kívül című műsorában pedig kifejtette, hogy még nem degradálódott az élete puszta létezéssé, és továbbra is hisz abban, hogy dönthet a saját haláláról. Karsai Péter, az alkotmányjogász testvére szerint reménykedtek, hogy már márciusban döntés születik az Emberi Jogok Európai Bíróságán az eutanázia ügyében.