A Board Game Expó lenyűgöző világa

A geek kultúra egyre inkább teret hódít, és ezt a Board Game Expó is bizonyítja, ahol a társasjátékok iránti növekvő érdeklődés a Hungexpón is megmutatkozott. A rendezvényen a társasjátékok sokszínűsége és a magyar tervezők és kiadók aktivitása is kiemelkedő volt.

A geek kultúra egyre inkább elfogadottá válik, és a társasjátékok iránti érdeklődés is növekszik. A Board Game Expó első budapesti megrendezése ezt a trendet erősítette meg. A társasjátékok iránti növekvő érdeklődés a nagy kiállítási csarnok megteltével is megmutatkozott, annak ellenére, hogy nem minden nagy kiadó volt jelen. A Gémklub, a Piatnik és a Reflexshop mellett kisebb kiadók is megjelentek, mint például az A&Z Games, amely a Coraquest című gyermekjátékot adta ki magyarul.

Az expón a társasjátékok kipróbálása volt a fő vonzerő, ami különösen fontos lehet a magasabb árkategóriájú játékok, mint például a Too Many Bones esetében, amelynek ára ötvenezer forint körül mozog. A profi játékmesterek segítségével a látogatók könnyedén átlendülhettek a szabálymagyarázatokon, és zökkenőmentesen váltogathattak a játékok között.

A magyar tervezők és a közösségi finanszírozás, különösen a Kickstarter, szerepe is meghatározóvá vált a társasjátékok világában. A tervezőknek fenntartott részen a játékok minden fejlesztési szakaszában lévő prototípusokat is bemutatták, amelyek között olyanok is voltak, mint Oláh Tamás Heraklész oszlopai című játéka, amely egy ókori görög témájú 4X játék, klasszikus eurotársasos elemekkel.

A már sikeres közösségi finanszírozási kampányokat követően az Urban Games kiadó az expón adta el a Conspiracy című játékának utolsó példányait. A magyar játéktervezők között Pierrot is kiemelkedő személyiség, aki a Cuveé és a Caravanserai után az ősszel érkező Twilight City prototípusát is bemutatta.

A rendezvényen díjátadó is volt, ahol a Magyar Társasjátékos Egyesület az elmúlt év legjobb játékának a Coffee Rush-t választotta. A Reflexshop bejelentette, hogy magyarul is megjelenteti a Mindclash Games Ironwood című kétszemélyes játékát, amelyben az indusztriális Vasbordájúak és a misztikus Erdőjárók küzdenek egymással.

A társasjátékok mellett a Klask mágneses fociból és a Crokinole pöckölős játékból rendezett bajnokságok is színesítették a rendezvényt, míg a szomszéd csarnokokból áttévedő cosplayes látogatók feldobták a hangulatot.