Karsai Dániel megrázó videója az ALS-ről

Az alkotmányjogász Karsai Dániel, aki az életvégi döntések szabadságáért küzd, megosztott egy videót, amelyen gyomorszondán keresztül táplálják, és beszélni is alig tud.

Az amyotrophiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő Karsai Dániel, egy új videót tett közzé a TikTokon "Lakoma" címmel, amelyen a betegségének előrehaladott állapotát mutatja be. A felvételen látható, ahogy gyomorszondán keresztül kapja az ételt, ami azt jelzi, hogy állapota gyorsan romlik. A videón segítői a hasfalába épített csövön keresztül juttatják be az ételt a szervezetébe, és szinte lehetetlen kivenni Karsai szavait.

A jogász tavaly augusztusban kapta meg a gyógyíthatatlan betegség diagnózisát, és szeptemberben jelentette be, hogy az életvégi döntések magyarországi korlátozásai miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Karsai Dániel ügyét a strasbourgi bíróság tavaly novemberben kezdte tárgyalni, de a döntés időpontja még ismeretlen. A jogász március közepén fejezte ki reményét, hogy májusban döntés születhet az ügyében, ugyanakkor aggodalmát is kifejezte, hogy esetleg nem éli meg az ítéletet.

Karsai a videó közzététele mellett bejelentette, hogy 2024. március 31-én befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából. Ezt a lépést azonban már hivatalosan is megtette, április 3-án. Ezenkívül arról is beszélt, hogy ha nem éri meg az eljárás végét, szeretné, ha testvére folytatná az ügyét, és már előkészítette a szükséges lépéseket a bíróság felé.

Az ALS betegséggel küzdő Karsai Dániel pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy így érje el, legalizálják az aktív eutanáziát Magyarországon. Ügye körül óriási társadalmi párbeszéd alakult ki, öccse, Karsai Péter népszavazási kezdeményezést is indított, ami elbukott az első körben a Nemzeti Választási Irodánál. Március 26-án az eutanáziáról szóló parlamenti vita sem jött létre, miután a fideszes többség leszavazta a Párbeszéd társelnökének, Szabó Tímeának a kezdeményezését, amely a gyógyíthatatlan betegek kegyes halálának elősegítését tette volna lehetővé.

Az amiotrófiás laterálszklerózissal (ALS) diagnosztizált Karsai állapota egyre romlik. Betegsége az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával jár. A gyógyíthatatlan betegség végül a légzőizmok leállásához vezet, ez okozza a beteg halálát.