Karsai Dániel kitüntetése, küzdelme és népszavazási kezdeményezése

A Kelemen Ryu Ju Jitsu sportszervezet januárban 1. dan fokozatra léptette elő az ALS betegségével küzdő Karsai Dániel alkotmányjogászt.

A Kelemen Ryu Ju Jitsu hivatalos weboldalán tette közzé, hogy Soke Kelemen István a közvetlen rokonok, barátok és sporttársak körében előléptette Karsai Dánielt 1. dan fokozatra. Karsai Dániel korábban kimagasló sportteljesítményt nyújtott, amely a barna öv fokozatáig juttatta. Azonban az ALS nevű betegség megállította őt ezen az úton, és most egy másik, győzelemre kevés esélyt kínáló "tatamin" küzd. Az alkotmányjogász állapota az utóbbi időben rohamosan romlott, és mostanra ágyba kényszerült, 24 órás segítségre szorul, miközben tudata talán tisztább, mint valaha.

A sportszervezet kiemeli, hogy a fekete öv többet jelent, mint ügyes mozgás és küzdelem; az ezt kiérdemlőknek kiváló emberi és lelki tulajdonságokkal is kell rendelkezniük. Karsai Dánielről azt írják, hogy neves szamurájokat megszégyenítő lelki és szellemi erőről tett tanúbizonyságot, és büszkeségük, hogy őt taníthatták.

Az alkotmányjogász még nem érzi úgy, hogy az aktív eutanázia lehetőségével élne, ha ez engedélyezett lenne. A Házon kívül című műsorban elmondta, hogy amíg valahogy kommunikálni tud és kapcsolódni a szeretteihez, addig nem adja fel, és küzd az élet végi döntéshez kapcsolódó jogért. Jelenleg már csak igennel és nemmel tud kommunikálni, és ápolója nehezen, rövid időre tudja kiültetni.

Karsai Dániel bejelentette, hogy alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni a Kúria azon döntése ellen, amelyben elutasította az eutanázia kérdésének népszavazásra bocsátását. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az élethez való jog sérthetetlenségére hivatkozva elutasította a kérdés népszavazását, és a Kúria kedden helybenhagyta az NVB döntését. Karsai szerint a Kúria döntése kötelességgé tette az életet még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt.

Karsai Péter, az alkotmányjogász testvére szerint reménykedtek, hogy márciusban döntés születik az Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol pert indítottak azért, hogy testvérén végrehajthassák az eutanáziát. Karsai Dániel azt tervezi, hogy az új államfőnek, Sulyok Tamásnak is beadja azt a kegyelmi kérvényt, amit Novák Katalinnak is elküldött, ebben azoknak kért kegyelmet, akik gyógyíthatatlan betegek méltóságteljes halálában segédkeznek. Az alkotmányjogásznál 2022. augusztusban diagnosztizáltak ALS-betegséget, és azóta állapota rohamosan romlik. Az ALS-betegség miatt az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, és ez idővel teljes bénuláshoz vezet, a betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be, ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti. Karsai Dániel azért küzd, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét.