Costa Rica bezárta állami állatkertjeit

Costa Ricában végleg bezárták az állami állatkerteket, a hangsúlyt a jövőben a vadvédelmi övezetekre és a menhelyekre helyezik.

Costa Rica útjára indult, hogy az első olyan országgá váljon, ahol nincsenek nyilvános állatkertek. Az utolsó két állami állatkertből a majdnem háromszáz állatot vasárnap szállították el, a rendőrség és a környezetvédelmi tárca munkatársainak, valamint állatorvosok felügyelete mellett egy vadrehabilitációs-központba, San José határában.

Franz Tattenbach, a környezetvédelmi miniszter kiemelte, hogy az ország egy olyan jövő felé halad, amelyben a vadvédelmi övezetek és a menhelyek kapnak nagyobb szerepet.

Costa Rica 11 éve fogadott el törvényt az állat- és növényvilág védelméről, amelynek keretében az állami fenntartású állatkerteket fokozatosan bezárták. Bár a magánállatkertekre, melyekből legalább 18 működik az országban, ez a jogszabály nem vonatkozik.

A Simón Bolívar állatkertet és egy másik, a főváros közelében található vadasparkot eredetileg már 2014-ben be akarták zárni. Az állatkertek állami tulajdonban voltak, de egy alapítvány üzemeltette őket, amely bírósági úton élt panasszal a tervezett bezárás ellen. Emiatt a bezárás egy évtizeddel később valósult meg.