Karsai Dániel és az eutanázia kérdése

Karsai Dániel, az ALS-beteg alkotmányjogász, még ha lehetősége lenne rá, sem választaná az eutanáziát, annak ellenére, hogy korábban pert indított az életvégi döntések szabadságáért.

A Népszava cikke szerint Karsai Dániel, aki az Emberi Jogok Európai Bíróságán indított pert annak érdekében, hogy méltósággal fejezhesse be életét, nem élne az eutanázia lehetőségével, még ha az engedélyezett lenne Magyarországon. Jelenleg az aktív eutanázia tilos a magyar jogszabályok szerint. Karsai ügyét a strasbourgi testület 2022 novemberében kezdte tárgyalni, és reményei szerint 2023 májusában születhet meg az ítélet.

A betegség súlyosbodása ellenére Karsai nemrégiben hagyta abba ügyvédi tevékenységét és kilépett a Budapesti Ügyvédi Kamarából, de ez nem befolyásolja az irodájának működését, sem az Emberi Jogok Európai Bíróságán folyamatban lévő ügyét, ahol továbbra is képviselik.

Karsai, aki a Népszava újságírója által otthonában került megkeresésre, csak a nyakát és egyik lábát képes mozgatni, és mivel nyelni sem tud, gyomorszondán keresztül táplálkozik. A közelmúltban tüdőgyulladást kapott és két hétig volt kórházban, ahol többször is úgy érezte, hogy "elég volt", és napokig tartó izomgörcsei voltak. Jelenleg azonban semmiféle fájdalmat nem érez, és ha engedélyezett lenne az eutanázia, akkor sem élne vele.

Jelenleg azonban nincsenek fájdalmai, és Karsai Dániel hangsúlyozza, hogy az eutanázia engedélyezése számára és más gyógyíthatatlan betegek számára csupán egy lehetőség lenne, hogy maguk dönthessenek életük végéről. Az alkotmányjogász nem a haláltól való félelemmel tölti napjait, hanem azzal a vágyával, hogy minél több időt tölthessen barátaival és szeretteivel. Ha pedig lehetősége lenne visszamenni abba az időbe, amikor már tudta, hogy gyógyíthatatlan beteg, de még fizikailag képes lett volna önkezével véget vetni az életének, akkor sem tenné meg. „Jó volt, és most is jó” – mondta, hozzátéve, semmit nem tenne másképp, semmit nem bánt meg.

Karsai Dániel blogja nem újkeletű a Facebookon. A bejegyzéseit visszapörgetve nyomon követhető, hogy míg a tavaly szeptemberi bejelentése előtt – amikor közzétette, hogy a gyógyíthatatlan beteg – nagyjából ezer ember követte, viszont amióta nyilvánosságra került küzdelme a kegyes halálért, több ezer ember kíséri figyelemmel a harcát.

Mint azt megírtuk, Karsai Dániel tavaly augusztusban szembesült a halálos diagnózissal, szeptemberben pedig bejelentette, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert szerinte az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért.

Április elején az aktív eutanáziáért évek óta harcoló alkotmányjogász Karácsony Gergelytől elismerést kapott küzdelméért. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Dániel a közösségi oldalain számtalan kommenteket kap, amik között támogató és bántó megjegyzések is akadnak. Az alkotmányjogász a Népszavának megerősítette, hogy olvassa ezeket, elfogadja azt a szeretetet, ami felé árad, és nagyon sokat jelent számára, bár nem ez volt a célja, amikor elindította a harcát. Azokkal, akik a kormányoldali politikusoknak azt kívánják, hogy ugyanazt éljék át, mint ő, nem ért egyet, hiszen amióta hazatérhetett a kórházból, 24 órás segítségre szorul, mindössze a nyakát és az egyik lábát képes mozgatni nagyon kicsit.

Karsai Dániel elismerte a lapnak, hogy a kórházban töltött napok során, amikor napokon keresztül iszonyatos izomgörcsök kínozták, és nem múlt a szenvedése, volt, amikor úgy érezte, elég volt ebből. Ennek ellenére most már fizikailag rendben van, ugyanis elmúltak a fájdalmai, és azt mondja, ha engedélyezett lenne az eutanázia, akkor sem élne vele. Nem fél a haláltól, és nem gondol rá szüntelenül, a barátaival és szeretteivel szeretne most minél több időt együtt tölteni. Kiemelte, ha visszamehetne abba az időbe, amikor már tudta, hogy gyógyíthatatlan beteg, de még fizikailag képes lett volna önkezével véget vetni az életének, akkor sem tenné meg, és semmit sem tenne másképp. Úgy véli, az is túl nagy áldozat lett volna, ha a barátnője vele marad azok után, hogy kiderült a betegsége, így közös megegyezéssel szakítottak.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.