"Mindig bízzunk a csodában”- üzente Gulyás Gergely a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogásznak a tegnapi kormányinfón, közvetlenül utána pedig halálbüntetéshez hasonlította az eutanáziát.

Gulyás Gergely, Karsai Dániel ellenkeresetéről azt mondta, hogy a kormány álláspontja, hogy az emberi életről nem az embernek kell döntenie. A miniszter később jobbulást kívánt Karsainak, hozzátette: „bízzunk a csodában”.

Karsai Dániel a méltóságos halálért küzdő alkotmányjogász válasza sem maradt el: 

POSZT MORTEM XI. - Köszönet Gulyás Gergelynek
Ezúton szeretném ismeretlenül is megköszönni Gulyás Gergelynek, hogy jobbulást kívánt nekem és hogy bízik a csodákban.
Döntéselméleti szempontból viszont a csoda fogalmával nem tudok mit kezdeni, hiszen az természeténél fogva meglepetés. Úgyhogy köteles tisztelettel, de továbbra is követelem, hogy a Kormány biztosítsa az életvégi döntéshez való jogot nekem és minden magyar állampolgárnak.
Egyben felhívom a jogvégzett Gulyás úr figyelmét arra, hogy téves azon szakmai álláspontja, hogy ember életéről ember nem dönthet. Az Alaptörvényben is foglalt emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jog ugyanis pontosan ezt jelenti.
Végezetül felhívom Gulyás úr figyelmét arra, hogyha - nagyon helyesen - ellenzi a halálbüntetést, akkor az életbüntetést miért nem? Csak fizikai kínszenvedést tartalmazó és minden méltóságot nélkülöző létezés ugyanis nem más, mint büntetés. Az ilyen büntetés ellen viszont kötelező a fellebbezés lehetősége, ami csak az élet méltóságteljes befejezésről való döntés biztosítása lehet.
Ezt az álláspont egyébként egy friss felmérés szerint a magyar lakosság 4/5-e támogatja.

Kiemelt fotó: Németh Kata/Index