A Magyar Péter-jelenség és a politikai háttérhatalom

A politológus G. Fodor Gábor szerint a Magyar Péter-jelenség nem annyira a személyről, mint inkább a mögötte álló erőkről szól.

Az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában G. Fodor Gábor, a kormányközeli XII. Század Intézet stratégiai igazgatója beszélt arról, hogy a Magyar Péter-jelenség lényege nem a személy, hanem az, hogy ki áll mögötte. A politológus új könyvét, az Orbán kontra Soros-t is említette, amelyben gyakran kerül elő Soros György neve.

G. Fodor kifejtette, hogy nem lehetséges, hogy valaki először csak felháborodik, majd rövid időn belül már nagyszabású tüntetéseket szervez, hacsak nincs mögötte politikai infrastruktúra. A modern politikát üzemként jellemezte, ahol emberek, felületek és pénz szükségesek a működéshez. A politológus szerint a történések mögött az áll, hogy bizonyos erők egy lehetőséget láttak Magyar Péterben a zavar keltésére és a rombolásra.

Amikor arról kérdezték, hogy Magyar Péter Soros György embere-e, G. Fodor először úgy válaszolt, hogy azok az erők, amelyek egy kormányzat megtörésére törekednek, a régi ellenzék alkalmatlanságát látva Magyar Péterben találtak egy eszközt. Később úgy fogalmazott, hogy Magyar Péter illeszkedik abba a "kesztyű báb" formába, amit kigondoltak, és ismerjük a Soros-birodalom működését.

G. Fodor szerint nem az történt, hogy Magyar Pétert kinevelték, hanem egyszerűen "ezt dobta a gép". Úgy véli, a kegyelmi ügy világossá tette a baloldali szavazók számára, hogy az elit képtelen politikai előrenyomulást elérni. A kormánypártok két strukturális problémával küzdenek: a hosszú kormányzás kérdésével és a gazdasági visszaeséssel a ciklus közepén.

G. Fodor úgy látja, hogy a Fidesz nyerni fogja az európai parlamenti választásokat, és a kérdés csak az, hogy mennyivel. Azt is hozzátette, hogy a Fidesz számára a nyugalom lehet a célravezető stratégia, és nem szabad kapkodniuk. A politológus szerint a Magyar Péter-jelenség szemfényvesztés, de elismeri, hogy reményt ad az ellenzéki szavazóknak.

Végezetül G. Fodor azt mondta, hogy a Magyar Péter-jelenség egy jókor jött pofon a hosszú kormányzás strukturális problémái miatt, és hogy a verseny mindenkinek jót tesz. Június 9-e értelme június 10-én kezdődik – utalva arra, hogy Magyar Péter jelenlegi népszerűsége nem tartható fenn hosszú távon, és hogy a politikus nem jobboldali, hanem üres karakter.

G. Fodor úgy véli, 2022-ben éppen az volt a Fidesz baja, hogy nem volt vetélytársa, most azonban van, és a verseny jót tesz mindenkinek. A politológus Magyar Pétert "szemfényvesztésnek" és "üres karakternek" nevezte, aki még nem kellett szembenéznie valódi politikai kihívásokkal, emiatt nem is mondható el róla, hogy képességes-e, és hogy hosszabb távon is megmarad-e a közéletben. G. Fodor megítélése szerint azonban végezetül hatalmas kiábrándulást fog okozni Magyar feltűnése az ellenzéki oldalon.

Orbán Viktor és Soros György közötti kapcsolatot is érintette, megemlítve, hogy Orbán Viktor már a kilencvenes évek elején összerúgta a port az egykori „Fidesz-mecénással”. Szerinte egy szép barátság is kialakulhatott volna kettejük között, de Orbán Viktor visszautasította Soros György támogatását, hogy megőrizze döntési szabadságát, így ellenfelekké váltak. A politológus szerint manapság ennek a két embernek a párharcában sűrűsödik össze a világpolitika nagy küzdelme, ami a „szuverenisták” és a „globalisták” között történik.