Hét fővárosi kerületben 12 nemzetiség választhat képviselőket

Magyarországon nincs olyan település, ahol a 13 nemzetiség mind választást tarthatna, de hét fővárosi kerületben 12 nemzetiség számára lehetséges ez a június 9-i választáson, a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján.

Öt évvel ezelőtt a XI. kerület volt az egyetlen hely az országban, ahol minden nemzetiség képviselőt választhatott, de idén június 9-én nem lesz ilyen település. A Nemzeti Választási Iroda hétfő reggeli adatai szerint a szlovén nemzetiség jelöltek hiányában nem tudja megtartani a választását, így a XI. és XIII. kerületben sem tartható meg mind a 13 nemzetiség választása.

A nemzetiségi választásokat azokon a helyeken írják ki, ahol az adott nemzetiséghez tartozók száma eléri a törvényben meghatározott minimumot, vagy ahol a nemzetiségi oktatásban részt vevő intézmények működnek. A Nemzeti Választási Bizottság március 12-én 2722 települési nemzetiségi választást írt ki, de a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint csak 2150 tartható meg, mivel nem mindenhol indul elegendő jelölt, vagy nincs meg a szükséges számú választópolgár a nemzetiségi névjegyzékben.

A hét olyan fővárosi kerület, ahol 12 nemzetiség választhat képviselőket, a III., IV., X., XI., XIII., XVIII. és XIX. kerületek. Ezen kerületek egyikében sem lesz szlovén nemzetiségű képviselőválasztás.

Továbbá nyolc településen lehet 11 nemzetiségi választást tartani, ezek Budapest V., VIII., IX., XII., XIV., XV. kerületei, valamint Pécs és Szeged.

A települési nemzetiségi választásokon összesen 13 075 jelölt indul, a legtöbb jelölt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kázsmárkon állították, ahol 29 roma jelölt küzd az öt képviselői helyért.